Fortsätt till huvudinnehåll

Cupcakes

Hej på er, ni har väl inte glömt mig!

Jag hoppas att ni njuter av värmen precis som jag och jag hoppas att ni i sommar får ägna er åt sådant ni tycker om. Själv tänkte jag läsa en hel del. Läsning är en annan favorithobby jag har, förutom bakningen förstås. Så för någon vecka sedan var jag förbi biblioteket och lånade hem en massa spännande böcker som jag nu ser fram emot att få läsa!

Idag tänkte jag visa upp cupcakesen jag överlämnade till min yngste sons dagisfröknar innan sommarlovet. Fröknarna är så goa och duktiga och min son blir så bra omhändertagen hos dem att jag ville visa min uppskattning. Så istället för att överlämna blommor som jag först tänkte göra, bestämde jag mig för att baka citroncupcakes med creamcheese frosting och browniecupcakes med chocolate fudge frosting.


Receptet till Brownie cupcakes med Chocolate fudge frosting hittade är ett amerikanskt recept men jag har gjort en del ändringar. Först och främst sockret. Amerikanska recept och även latinamerikanska recept tycker jag innehåller alltför mycket socker! I receptet skulle det vara 250 g socker, och på det skulle frostingen innehålla 160 g florsocker.


Det tyckte jag var för mycket så jag tillsatte bara 1 1/2 dl socker till browniemuffinsen. Sedan tillsatte jag lite mer vetemjöl så att de inte skulle sjunka ihop som kladdkakemuffins brukar göra.

Citroncupcakes 
Sätt ugnen på 175 g
3 ägg
2 dl socker
1 dl matolja (jag valde rapsolja)
1 dl mjölk
1 dl filmjölk
1 citron, saften och skalet
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 g
Vispa ägg och socker en stund så att det blir ljust och luftigt.
Tillsätt matolja, mjölk och filmjölk.
Tillsätt citronsaften och det finrivna skalet.
Tillsätt de torra ingredienserna.

Fyll formarna och grädda i nedre delen av ugnen i c.a 15-17 min. Låt svalna.

Cream cheese frosting
200 g philadelphiaost
50 gram mjukt smör
c.a 2 dl florsocker (efter smak)
Saft av 1 lime (alt. 1-2  tsk vaniljsocker)

Vispa ihop ingredienserna och låt stå i kylskåpet ett tag innan du använder den.


Brownie cupcakes
Sätt ugnen på 175 g
120 g mörk choklad
113 g osaltat mjukt smör
1 1/5 dl socker
1 tsk vaniljeessens eller 2 tsk vaniljsocker
3 stora ägg
2 dl vetemjöl

Den här delen kan göras med en handvisp om man inte har en elektrisk visp eller liknande.

Smält chokladen tillsammans med smöret och låt den svalna en aning.
Tillsätt socker och vanilj under vispning.
Tillsätt äggen, ett i taget under vispning.
Tillsätt vetemjölet.

Fyll formarna och grädda i 175 g i c.a 20 min.


Chocolate fudge frosting
120 g mörk choklad
150 g mjukt smör
160 g florsocker
1 1/2 tsk vaniljessens eller 2 tsk vaniljsocker.

Smält chokladen och låt den svalna.
Vispa smöret fluffigt och tillsätt florsockret och vanilj lite åt gången, under vispning. 
Tillsätt den avsvalnade chokladen och vispa den slät.

Man kan låta frostingen stelna något i kylskåpet en stund innan man använder den.

Chao

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...