Fortsätt till huvudinnehåll

Karamelliserad mjölk/Dulce de leche/Kondenserad mjölk

Mmmmmm...jag drömmer  mig bort. Jag var i femårsåldern, min bror ett par år äldre. Vi stod på vakt med varsin tesked i handen. Mamma bakade Dulce de leche fylld rulltårta. När hon vände sig bort smög vi fram och tog en av den goda kolan. En stor tesked Dulce de leche som vi slickade i oss och som varade länge eftersom den var så seg..



Idag är jag sjuk. Förkyld och då far tankarna iväg till något gott. Av någon anledning tänker jag på de där plåtburkarna med Dulce de leche som vi oftast hade hemma då jag var barn. Man köper en burk kondenserad mjölk, som är som tjock, väldigt söt mjölk. Det är när man har kokat den ett par timmar som innehållet förvandlas till en seg, välsmakande kola. Man behöver förresten inte koka burken. Den kondenserade mjölken kan man ha på vitt, rostat bröd eller som fyllning till pannkakor eller till den ljuvliga Torta tres leches/Tremjölktårta


Dra bort pappret runt burken och koka den 3 timmar i kastrull, det brukar vara lagom. Fyll på med vatten vid behov. Ett tips är att använda tryckkokare, då räcker det med att koka den i 20 minuter!

Man kan koka två burkar i taget och man behöver inte öka koktiden.

Det finns så mycket man kan göra med Dulce de leche. Själv har jag ett par recept på bloggen (och flera idéer på nya recept) jag verkligen tycker ni ska testa, som min drömrulltårta och min citronmarängpaj.

http://frokenluisa.blogspot.se/2012/04/dulce-de-leche-drom.html
http://frokenluisa.blogspot.se/2012/04/citronmarangpaj.html

Köp min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller 12 av de mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska bakmått.

Klicka här



Chao

Kommentarer

  1. Dulche de leche är verkligen gott! Krya på dig och hoppas du har något gott där hemma! Kram

    SvaraRadera
  2. Hovkonditorn: tack snälla! Förhoppningsvis går mannen ut och köper mig något gott!

    SvaraRadera
  3. Härlig blogg! Jag har också fina barndomsminnen med Dulce de leche. I Argentina, 7 år gammal fick jag smaka direkt från burken, sen blev det glass på det! Jag blev helt såld. Tycker personligen inte kondenserad mjölk är lika gott som argentinsk dulce de leche, men funkar som substitut. Men så var jag i en butik i Malmö för ett tag sedan och upptäckte det här företaget: http://pampasdeli.se/blog/
    Äkta dulce de leche från Argentina! Gissa om jag blev nostalgisk...

    SvaraRadera
  4. Mathias: fantastiskt med barndomsminnen då man minns sötsakerna:) Tack för tipset om företaget, ska kolla in den!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...