lördag 3 november 2012

Karamelliserad mjölk/Dulce de leche/Kondenserad mjölk

Mmmmmm...jag drömmer  mig bort. Jag var i femårsåldern, min bror ett par år äldre. Vi stod på vakt med varsin tesked i handen. Mamma bakade Dulce de leche fylld rulltårta. När hon vände sig bort smög vi fram och tog en av den goda kolan. En stor tesked Dulce de leche som vi slickade i oss och som varade länge eftersom den var så seg..Idag är jag sjuk. Förkyld och då far tankarna iväg till något gott. Av någon anledning tänker jag på de där plåtburkarna med Dulce de leche som vi oftast hade hemma då jag var barn. Man köper en burk kondenserad mjölk, som är som tjock, väldigt söt mjölk. Det är när man har kokat den ett par timmar som innehållet förvandlas till en seg, välsmakande kola. Man behöver förresten inte koka burken. Den kondenserade mjölken kan man ha på vitt, rostat bröd eller som fyllning till pannkakor eller till den ljuvliga Torta tres leches/Tremjölktårta


Dra bort pappret runt burken och koka den 3 timmar i kastrull, det brukar vara lagom. Fyll på med vatten vid behov. Ett tips är att använda tryckkokare, då räcker det med att koka den i 20 minuter!

Man kan koka två burkar i taget och man behöver inte öka koktiden.

Det finns så mycket man kan göra med Dulce de leche. Själv har jag ett par recept på bloggen (och flera idéer på nya recept) jag verkligen tycker ni ska testa, som min drömrulltårta och min citronmarängpaj.

http://frokenluisa.blogspot.se/2012/04/dulce-de-leche-drom.html
http://frokenluisa.blogspot.se/2012/04/citronmarangpaj.html

Köp min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller 12 av de mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska bakmått.

Klicka härChao

4 kommentarer:

 1. Dulche de leche är verkligen gott! Krya på dig och hoppas du har något gott där hemma! Kram

  SvaraRadera
 2. Hovkonditorn: tack snälla! Förhoppningsvis går mannen ut och köper mig något gott!

  SvaraRadera
 3. Härlig blogg! Jag har också fina barndomsminnen med Dulce de leche. I Argentina, 7 år gammal fick jag smaka direkt från burken, sen blev det glass på det! Jag blev helt såld. Tycker personligen inte kondenserad mjölk är lika gott som argentinsk dulce de leche, men funkar som substitut. Men så var jag i en butik i Malmö för ett tag sedan och upptäckte det här företaget: http://pampasdeli.se/blog/
  Äkta dulce de leche från Argentina! Gissa om jag blev nostalgisk...

  SvaraRadera
 4. Mathias: fantastiskt med barndomsminnen då man minns sötsakerna:) Tack för tipset om företaget, ska kolla in den!

  SvaraRadera