Fortsätt till huvudinnehåll

Pumpabröd

Snart är det Alla helgons dag & Halloween och då passar det ju utmärkt att använda pumpa när man bakar. Men vänta lite..redan, är vi redan där! Vad är det som händer med tiden. Ett mysterium! Många säger ju att dagarna går så snabbt och visst det kanske låter som en klyscha men det verkar stämma. Dagarna, månaderna och framför allt åren bara flyr undan. Jag måste ständigt påminna mig om att livet, det är det som pågår just nu. Inte i någon framtid då jag har gått ner 10 (15) kilo i vikt och inte heller i något förflutet där jag fortfarande ältar över någon jobbig händelse och slösar min dyrbara tid!


Saftigt, härligt pumpabröd.


Fler spännande recept med pumpa:
Pumpakaka med glasyr
Pumpacupcakes med cream chees frosting

Recept pumpabröd
c.a 14-16 st
300 g finriven/mosad pumpakött
50 g jäst
2 msk ljummet vatten
5 dl filmjölk el. naturell yoghurt
2 tsk salt
2 msk honung
0,5 dl rapsolja
2 dl rågsikt)
2 dl havregryn
8-10 dl vetemjöl.

Gör såhär
Finriv eller mixa pumpaköttet, ställ åt sidan.
Smula jästen i en bunke, tillsätt ljummet vatten och rör runt tills jästen löser sig.
Häll i filmjölk, (yoghurt), salt, honung och rapsolja. 
Tillsätt rågsikt, havregryn och hälften av vetemjöl, arbeta till en smidig deg.
Tillsätt pumpaköttet.
Tillsätt resten av vetemjölet, tillsätt eventuellt mer vetemjöl om det behövs, tills degen släpper ifrån kanterna.

Låt jäsa under duk i 40 min.
Forma runda bullar av degen.
Låt jäsa ytterligare 30 min under duk, sätt under tiden på ugnen på 225 g.
Grädda i 15 min.

Chao

Kommentarer

  1. De ser goda ut och får en fin färg och smak av pumpa! Ja, visst är det lite skrämmande hur snabbt tiden går!

    SvaraRadera
  2. Hej! Fin blogg du har!
    Följ gärna vår barnshopping-blogg och delta gärna i vår pågående tävling! :)
    Ha det gott!!!

    SvaraRadera
  3. Tack för receptet! Hade inte fil, tog vatten, vilket resulterade i ca 15 dl vetemjöl. Tog rågmjöl ist för sikt och vågade inte ta 3,5 tsk salt, nöjde mig med 1,5 tsk. Gott!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...