tisdag 13 november 2012

Macarons

De här nyckfulla små bedragarna som blir till när de själva vill! Så många misslyckanden sådan besvikelse att jag knappt vågar baka dem men nu överdriver jag såklart och det är en sådan vacker solig dag inte alls mörk november som alla säger årets mörkaste månad och nu tror ni att jag tappat tråden men det jag ville komma till eller det jag ville prata om var... Macarons!

En dag bad min fyraårige son mig att baka blåa Macarons. Mamma som var hemma på besök vände sig till mig "inte kan väl han äta blå makaroner?". Då upplyste jag henne om att min fyraåring är en belevad ung herre, han menade givetvis French Petit Macarons. Inte att förväxla med snabbmakaroner!Macarons
100 gram skållade och malda mandlar
(finfinmalet ska det vara)
110 gram äggvitor (blir c.a 3 st äggvitor) som stått framme ett par timmar eller helst över natten.
4 msk socker
200 gram florsocker

Fyllning
Mjukt smör
Florsocker
Vaniljsocker eller citron/limesaft

Jag har inte använt mått här, bara freestylat lite, börjat med att vispa 150 gram mjukt smör och smakat mig fram med resten av ingredienserna. Pröva dig fram, du kan också använda kakao, chokladnötkräm, dulce de leche osv.

Gör såhär
Finmal den skållade mandel i en mixer och sila sedan mandeln så att de stora bitarna försvinner.
Blanda i florsockret och mixa den igen.

Vispa äggvita med elvisp i separat skål. När äggvitan tjockar och blir till skum kan du tillsätta sockret försiktigt, en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen blir tjock, fast och glansig.

Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör om med en slickepott. Smeten ska inte vara för lös eller för hård. Testa det genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper. Om klicken sjunker och får en slät yta efter en liten stund är det ok! Blir den toppig så rör om smeten lite till.

Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på bakplåt med bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten tills dem bildar ett "skinn" på ytan. De ska inte vara kladdiga, känn försiktigt med fingret.

Värm ugnen till 150 grader. Grädda c.a 11-13 minuter. Låt dem svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret. När de har svalnat fyller du dem med sprits eller med en liten tesked. Lägg ihop två och två som en funny hamburgare :)

Macaronsen blev nog mer aquafärg än blåa visserligen men det har ingenting med ingenting att göra...


Chaoo

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Dina Macarons blev ju jättefina!
  Jag har tänkt att baka dessa kakor någon gång, fast jag har hört att det är svårt.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Dina Macarons blev ju jättefina!
  Jag har tänkt att baka dessa kakor någon gång, fast jag har hört att det är svårt.
  Kram Anette  SvaraRadera
 3. tack Anette, de är faktiskt lite svåra tycker jag, så det stämmer det du hört. Jag har fått göra dem många gånger, misslyckats och ibland lyckas jag beroende på dagsform :)

  SvaraRadera