lördag 20 oktober 2012

Semlor

Lördag och strax ska jag iväg och jobba och samtidigt vila upp mig från hemmets alla måsten. Stackars mannen som blir ensam med våra tre tänker jag. Men grejen är den att han är mer avslappnad än vad jag är, och han tar det lugnt och stressar inte alls upp sig på samma sätt som jag. Hmmmm..jag måste nog ta efter honom mer tror jag.


Det här är ett gammalt, väl beprövat recept som jag har gjort många gånger, och ja, jag gör semlorna även när det inte är säsong. Man kan såklart variera fyllningen, som t.ex mosad banan, sylt eller äppelmos.

Om man gör normalstora semlor blir det ungerfär 8-10 st, gör man minisemlor som jag oftast föredrar blir det c.a 18 st. Här ett inlägg med minisemlor.

Recept 
c.a 18-20 st
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
65 g socker
1 tsk stött kardemumma
lite salt
c.a 430-450 g vetemjöl

Fyllning
200 g mandelmassa
c.a 1 dl mjölk

3 dl grädde

Florsocker

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37° C (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke, häll över degsvätskan (mjölk, smör) och rör om tills det löses upp.
Tillsätt socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet, spara lite till utbaket. Arbeta degen ordentligt för hand i ca 10 min eller i maskin 5 min. 
Jäs degen under bakduk i 40 minuter.
Rulla 18-20 st runda bullar och låt dem jäsa under bakduk på en plåt i ytterligare 30 min.
Grädda i 225° C mitt i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Mosa mandelmassan och blanda den med mjölken.
Skär eller klipp av ett litet lock på bullarna. Gröp ur lite av innanmätet och blanda med mandelmassan. Fyll bullarna med massan. 
Vispa grädden fast och spritsa eller klicka ut på semlorna. Lägg på locken och pudra med florsocker.

Chao

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar