Det här är ett gammalt, väl beprövat recept som jag har gjort många gånger, och ja, jag gör semlorna även när det inte är säsong. Man kan såklart variera fyllningen, som t.ex mosad banan, sylt eller äppelmos.
Om man gör normalstora semlor blir det ungerfär 8-10 st, gör man minisemlor som jag oftast föredrar blir det c.a 18 st. Här ett inlägg med minisemlor.
Recept
c.a 18-20 st
c.a 18-20 st
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
65 g socker
1 tsk stött kardemumma
lite salt
c.a 430-450 g vetemjöl
25 g jäst
65 g socker
1 tsk stött kardemumma
lite salt
c.a 430-450 g vetemjöl
Fyllning
200 g mandelmassa
c.a 1 dl mjölk
3 dl grädde
3 dl grädde
Florsocker
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37° C (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke, häll över degsvätskan (mjölk, smör) och rör om tills det löses upp.
Tillsätt socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet, spara lite till utbaket. Arbeta degen ordentligt för hand i ca 10 min eller i maskin 5 min.
Jäs degen under bakduk i 40 minuter.
Rulla 18-20 st runda bullar och låt dem jäsa under bakduk på en plåt i ytterligare 30 min.
Grädda i 225° C mitt i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Rulla 18-20 st runda bullar och låt dem jäsa under bakduk på en plåt i ytterligare 30 min.
Grädda i 225° C mitt i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Mosa mandelmassan och blanda den med mjölken.
Skär eller klipp av ett litet lock på bullarna. Gröp ur lite av innanmätet och blanda med mandelmassan. Fyll bullarna med massan.
Vispa grädden fast och spritsa eller klicka ut på semlorna. Lägg på locken och pudra med florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar