Ni vet väl att man inte behöver forma lussekatterna sådär som man formar lussekatter. Ibland vill man bara att de ska vara runda, luftiga, ljuvliga och lite extra söta. Precis så smakar de här lussebullarna.
Ingredienser
150 g smör
5 dl mjölk/vatten
1 burk kesella 10%
2 paket saffran á 0,5 g
3 dl socker
lite salt
c.a 17-18 dl vetemjöl
russin
1 ägg
pärlsocker
*Receptet går att halveras utan problem.
1) Gör så här
1) Gör så här
- Smula jästen i en stor bunke/hushållsassistent.
- Smält smöret i kastrull/mikrougn och tillsätt mjölken.
- Häll ljummen smör/mjölk över jästen. Rör om så att jästen smälter.
- Häll i resterande ingredienser, kesella, saffran, socker, salt. Låt assistenten jobba en stund så att alla ingredienser blandas väl.
- Blanda sist in vetemjölet och låt assistenten jobba vidare. När degen släpper från bunkens kanter är degen färdigjobbad.
- Täck med en köksduk och låt degen jäsa ca. 30 min.
- Tryck i ett par russin i varje lussebulle.
- Låt jäsa i ca. 30 min.
- Pensla lussebullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda på den nedre delen av ugnen i ca 7-8 min.
Njut av lussebullarna med en kopp kaffe/te eller varför inte en äggtoddy!

Tack så mycket!!’
SvaraRadera