Mina godaste lussebullar
Ni vet väl att man inte behöver forma lussekatterna sådär som man formar lussekatter. Det tar tid, och inte blir de godare. Ibland vill man bara att de ska vara runda, luftiga, ljuvliga och lite extra söta.
Precis så smakar de här lussebullarna. Allra godast smakar dem dagen efter, när man värmt upp dem i ugnen.
Ingredienser
- 50 g/1 paket jäst för söt deg
- 150 g smör
- 5 dl mjölk/vatten
- 1 burk kesella 10%
- 2 paket saffran á 0,5 g
- 3 dl socker
- lite salt
- c.a 17-18 dl vetemjöl
- russin
- 1 ägg
- pärlsocker
*Receptet går att halvera.
1) Gör så här
- Smula jästen i en stor bunke/hushållsassistent.
- Smält smöret i kastrull/mikrougn. Värm upp mjölken (fingervarm).
- Häll smöret/mjölken över jästen. Rör om så att jästen smälter.
- Häll i resterande ingredienser, kesella, saffran, socker, salt.
- Blanda sist in vetemjölet, i omgångar. När degen släpper från bunkens kant är degen färdigjobbad.
- Låt degen jäsa under duk ca. 30 min.
2)
- Knåda degen lätt. Tillsätt lite mjöl om degen känns kladdig.
- Ta ur degstycken, forma lussebullarna. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
- Tryck i ett par russin i varje lussebulle.
- Låt jäsa under duk i ca. 30 min.
3)
- Sätt ugnen på 225 grader (ugnen ska vara ordentligt varm innan gräddning)
- Pensla lussebullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda på den nedre delen av ugnen i ca 7-8 min.
Njut av lussebullarna med en kopp kaffe/te/glögg eller varför inte en äggtoddy!


Tack så mycket!!’
SvaraRadera