Hembakta lussebullar är alltid godast
Dessa lussekatter, eller släta bullar blir luftiga, mjuka och väldigt goda. Här har jag har använt äkta smör & saffran, samt ökat mängden socker. De smakar som godast dagen efter, uppvärmda i ugnen.
Ingredienser
50 g/1 paket jäst för söt deg150 g smör
5 dl mjölk (kan ersättas med vatten helt/delvis)
1 burk kesella 10%
2 paket saffran á 0,5 g
3 dl socker
lite salt
c.a 17-18 dl vetemjöl
russin
1 ägg
Gör så här
1- Smula jästen i en stor bunke/hushållsassistent.
- Smält smöret i kastrull/mikrougn. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
- Häll smör & mjölken över jästen. Rör om så att jästen smälter.
- Häll i resterande ingredienser, kesella, saffran, socker, salt.
- Blanda sist in vetemjölet, i omgångar. När degen släpper från bunken är den färdig.
- Låt degen jäsa under duk ca. 30 min.
2
- Knåda degen lätt. Är degen för kladdig, tillsätt lite mjöl.
- Ta ur degstycken, forma lussebullarna. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
- Tryck i ett par russin i varje lussebulle.
- Låt jäsa under duk i ca. 30 min.
- Sätt ugnen på 225 grader. (Ugnen ska vara ordentligt varm innan gräddning).
- Pensla lussebullarna med ett uppvispat ägg. Strö över pärlsocker.
- Grädda på den nedre delen av ugnen i ca 8 min.
Trevlig advent!


Jag KAN inte baka lussekatter!! För det första blir de sådär äckligt torra, sen ser de ut som de varit med om en svår olycka;) Dina ser desto finare ut!
SvaraRaderaKram♥