Fortsätt till huvudinnehåll

Lussekatter

Nu är det äntligen dags att baka egna lussekatter efter att ha avsmakat alla möjliga köpelussekatter




Mina egna lussekatter blir luftiga, mjuka och väldigt goda om jag får säga det själv, bakade med äkta smör & saffran förstås.

50 g/1 paket jäst för söt deg
150 g smör
5 dl mjölk
1 burk kesella 10%
2 paket saffran á 0,5 g
3 dl socker
lite salt
c.a 17-18 dl vetemjöl
russin
1 ägg

Gör så här

  • Smula jästen i en stor bunke/hushållsassistent.
  • Smält smöret i kastrull/mikrougn. Häll sedan i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
  • Häll smör/mjölkblandningen över jästen. Rör om så att jästen smälter.
  • Häll i resterande ingredienser, kesella, saffran, socker, salt. Låt maskinen jobba en stund så att alla ingredienser blandas väl.
  • Blanda sist in vetemjölet. När degen släpper från bunken är den färdig.
  • Täck med en köksduk och låt degen jäsa ca 30 min.


  • Knåda degen lätt. Ta ur degstycken, forma lussebullarna och lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
  • Tryck i ett par russin i varje lussebulle.
  • Låt jäsa i ca 30 min.


  • Sätt ugnen på 225 grader. (Ugnen ska vara ordentligt varm innan gräddning).
  • Pensla lussebullarna med ett uppvispat ägg.
  • Grädda på den nedre delen av ugnen i ca 8 min.


Trevlig advent :)




Kommentarer

  1. Jag KAN inte baka lussekatter!! För det första blir de sådär äckligt torra, sen ser de ut som de varit med om en svår olycka;) Dina ser desto finare ut!
    Kram♥

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...