Fortsätt till huvudinnehåll

Torta tres leches/Tremjölkstårta á la Tiramisu

Låt mig presentera en ljuvlig variant (en success!) av min goda Torta tres leches (eller Tremjölkstårta) med kaffe och konjak! Den enda skillnaden mot originalreceptet på Torta tres leches är att du minskar mängden på de tre mjölkprodukterna i fyllningen, alltså den kondenserade mjölken, den evaporerade mjölken och grädden, med motsvarande mängd kaffe och konjak. Mängden kaffe och konjak är en smakfråga, själv använde jag 1/2 dl konjak och 1/2 starkt kaffe eftersom barnen skulle äta av tårtan.





Tårtbotten
5 ägg
3 dl socker
1,5 dl potatismjöl
1,5 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

En form 24-26 cm i diameter blir bra till detta recept.

Fyllning
1 burk kondenserad mjölk 397 g
1 burk evaporerad mjölk 410 g 
3 dl grädde
1/2-1 dl konjak
1/2-1 dl starkt kaffe


Tårtöverdrag
3 dl grädde
2-3 teskedar snabbkaffe
2-3 matskedar florsocker ca
kakao som pudras över grädden.



Gör såhär

  • Sätt ugnen på 175 g.
  • Förbered en form med löstagbara kanter.
  • Börja med tårtbotten: Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
  • Tillsätt de torra ingredienserna under fortsatt vispning. 
  • Grädda i ca 30-40 min (ugnstyper och ugnsvärme varierar)
  • Låt tårtbottnen svalna.
  • Ta inte bort de löstagbara kanterna.
  • Stick små hål på tårtbottnens ovansida, massor med hål och du kan behöva sticka fler hål efteråt om mjölken blir kvar ovanpå på tårtan.

  • Blanda ihop de tre mjölktyperna i en skål (med en enkel visp).
  • Blanda ihop kaffe och konjak i en annan skål och häll sedan blandningen försiktigt i mjölkvätskan.
  • Häll försiktigt mjölkvätskan ovanpå tårtbottnen, i omgångar, tills tårtbotten suger åt sig mjölkvätskan, innan du häller över mer. Mjölkvätskan kan tränga igenom, flyta ut på kanterna, fånga upp och häll över tårtbotten igen. Ställ gärna ett stort fat/bricka under tårtformen som skydd.
  • När större delen av mjölkvätskan sugits in i tårtbotten, plasta in tårtbotten ordentligt och ställ i kylskåpet över natten. 
  • Plocka ut tårtan innan servering, ta bort de löstagbara kanterna och ställ på ett serveringsfat. 
  • Vispa grädden, rör i florsocker och snabbkaffe, och täck tårtan.
  • Strö kakao över tårtan.


Servera & Njut!





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...