Fortsätt till huvudinnehåll

HÖG TÅRTBOTTEN


Vill du baka en hög, men klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Gör som många andra och använd detta recept!

Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Dela den när den fortfarande är halvtinad, det blir enklast så.

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in med smör/olja.
  • För extra hög tårtbotten, gör en "krage" med bakplåtspapper. Se bild nedan.
  • Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt.
  • Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl.
  • Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen ca. 40 m. Storlek på formen, samt ugnstyp kan göra att tiden i ugnen varierar. 
  • Testa med en provsticka, kommer den ut torr är tårtbotten färdig.





Recept 8 bitar

4 ägg

2 dl strösocker

1 dl potatismjöl

1 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker 

*En form 15-20 cm i diameter


Recept 12 bitar

5 ägg

3 dl socker

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl potatismjöl

2 1/2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker 

*En form 24-26 cm i diameter


Recept 16 bitar

7 ägg

4 dl strösocker (3 1/2 dl fungerar också)

2 dl vetemjöl

2 dl potatismjöl

3 1/2 tsk bakpulver

3 tsk vaniljsocker

*En form 26-28 cm i diameter


Tips:

Toppig ovansida: Platta försiktigt till den nygräddade bottnen, över en kökshanduk. 

Toppig ovansida: Vänd på tårtbotten. Den övre delen plattas till. 

Toppig ovansida: Frys in tårtbotten. Ta ut den. När den är halvtinad skär bort ovansidan.

Torr tårta: Fukta tårtbottnarna innan du lägger på en fyllning. 

Tålamod: Öppna inte ugnsformen förrän 20 m. har passerat. Den kan sjunka.

Potatismjölet går att ersätta med Maizena (stärkelse).

Extra hög tårta: Använd en krage. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen.

Smörj in kanterna med smör. Sätt fast pappret runt. Se bild.


Lycka till!


Fröken Luisa






Kommentarer

  1. Hej!
    Om man min ha tårtbotten med chokladsmak.. hur gör jag då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, har inte gjort den med choklad så jag har dessvärre inte något svar. Lovar att dela med mig när jag har gjort det :)

      Radera
  2. Jag har försökt skapa den perfekta tårtbotten under så många år, men sen jag stötte på detta receptet har jag slutat försöka. Tack vare dig lyckas jag nu återskapa den perfekta tårtbotten varje gång. Så tacksam!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad glad jag blir, Pernilla! 🙂

      Radera
  3. Den blev jättefin

    SvaraRadera
  4. Jättebra recept. Vill bara inflika att "låt det ta en stund" på vispningen av ägg och socker inte får bli för lång stund. Har kört med vispen i min Kitchen Aid och fått bottnar som sjunkit ihop i mitten och inte alls blivit så höga 2 gånger på raken och när jag nu googlade stod det att äggsmeten då är övervispad och att ett par minuter med elvisp räcker :-P Nästa gång blir de perfekta :-)

    SvaraRadera
  5. Lika delar mjöl och maizenamjöl?

    SvaraRadera
  6. Ska man fortsätta vispa när man lägger i de torra ingredienserna och bakpulvret?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Chilenskt julbröd/ Pan de pascua

Fina barndomsminnen gör sig påminda varje år då jag bakar vårt typiska julbröd Pan de pascua. Dofterna... Uppdatering: Det är hela 13 år sedan jag publicerade detta recept! Nu har jag bakat Pan de pascua igen, och vill lägga till viktig info. Först och främst, julbrödet äter vi i Chile till jul. Det påminner om italienskans Pannetone, eller tyska Stollen. Att baka julbrödet kräver en del förberedelser. Frukt ska ligga och dra i alkohol. Flera former ska förberedas med bakplåtspapper/smöras in. Det blir en rejäl sats deg, tung och seg, att jobba med. Du kommer behöva använda en hushållsassistent/bakmaskin till en början. Mot slutet kan du behöva blanda klart för hand. Se till att ingredienserna blandas väl.  Men, julbrödet är ju så gott! Det håller länge. Du kan baka det flera i småformar, slå in mini-julbrödet med cellofanpapper och ge bort. Lovar att det kommer att uppskattas.  Till julbrödet kan du dricka Cola de mono , en ljuvlig chilensk juldryck. Varför inte ge b...