- Sätt ugnen på 175 grader.
- Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in med smör/olja.
- För extra hög tårtbotten, gör en "krage" med bakplåtspapper. Se bild nedan.
- Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt.
- Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl.
- Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen ca. 40 m. Storlek på formen, samt ugnstyp kan göra att tiden i ugnen varierar.
- Testa med en provsticka, kommer den ut torr är tårtbotten färdig.
Recept 8 bitar
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
*En form 15-20 cm i diameter
Recept 12 bitar
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
*En form 24-26 cm i diameter
Recept 16 bitar
7 ägg
4 dl strösocker (3 1/2 dl fungerar också)
2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
3 1/2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
*En form 26-28 cm i diameter
Tips:
Toppig ovansida: Platta försiktigt till den nygräddade bottnen, över en kökshanduk.
Toppig ovansida: Vänd på tårtbotten. Den övre delen plattas till.
Toppig ovansida: Frys in tårtbotten. Ta ut den. När den är halvtinad skär bort ovansidan.
Torr tårta: Fukta tårtbottnarna innan du lägger på en fyllning.
Tålamod: Öppna inte ugnsformen förrän 20 m. har passerat. Den kan sjunka.
Potatismjölet går att ersätta med Maizena (stärkelse).
Extra hög tårta: Använd en krage. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen.
Smörj in kanterna med smör. Sätt fast pappret runt. Se bild.
Lycka till!
Fröken Luisa


Hej!
SvaraRaderaOm man min ha tårtbotten med chokladsmak.. hur gör jag då?
Hej, har inte gjort den med choklad så jag har dessvärre inte något svar. Lovar att dela med mig när jag har gjort det :)
RaderaJag har försökt skapa den perfekta tårtbotten under så många år, men sen jag stötte på detta receptet har jag slutat försöka. Tack vare dig lyckas jag nu återskapa den perfekta tårtbotten varje gång. Så tacksam!
SvaraRaderaVad glad jag blir, Pernilla! 🙂
RaderaDen blev jättefin
SvaraRaderaJättebra recept. Vill bara inflika att "låt det ta en stund" på vispningen av ägg och socker inte får bli för lång stund. Har kört med vispen i min Kitchen Aid och fått bottnar som sjunkit ihop i mitten och inte alls blivit så höga 2 gånger på raken och när jag nu googlade stod det att äggsmeten då är övervispad och att ett par minuter med elvisp räcker :-P Nästa gång blir de perfekta :-)
SvaraRaderaLika delar mjöl och maizenamjöl?
SvaraRaderaSka man fortsätta vispa när man lägger i de torra ingredienserna och bakpulvret?
SvaraRadera