Fortsätt till huvudinnehåll

Pepparkakscheesecake med mascarpone.

Hej bloggvänner!

Jag har tyvärr inte kunnat uppdatera bloggen så ofta som jag velat och jag vill förvarna om att det kommer att vara rätt lugnt här den närmaste tiden. Jag är höggravid så jag tar det lungt just nu. Men till nästa år har jag en del nyheter. Det handlar om nya idéer kring bloggen och annat som jag tänker vara lite hemlig kring än så länge. Men det vore roligt om ni som följer bloggen fortfarande gör det nästa år!

Nu till dagens sötsak!

Den här juliga tårtan blir nog något av det godaste jag kommer att servera kring jul. Det är en ljuvlig mascarponecheesecake som vilar på en mumsig pepparkaksbotten!


Här får ni ta del av receptet som jag beräknar borde räcka till 8-10 bitar. Till denna har jag använt en springform cirka 20 cm i diameter, men det fungerar också med en större form, cheesecaken blir plattare då.

Mousse
4 ägg
1,5 dl socker
1 citron, skalet och 1 tsk citronsaft
2 tsk vaniljsocker
250 g Mascarponeost
4 dl förvispad grädde

Botten
cirka 30 st små papparkakor
50 g mjukt smör

Dekoration
lingon
florsocker
krossade pepparkakor




Mousse
Separera försiktigt äggulor och äggvitor, ställ äggvitorna åt sidan.
Vispa äggulor, socker, citronskal och vaniljsocker pösigt i en bunke.
Tilsätt mascarponeosten och vispa jämnt.
Vispa grädden (separat) fluffigt och blanda den i moussen.
Vispa äggvitorna med 1 tsk citronsaft till fluffig vit maräng och rör ner i moussen.

Botten
Mosa kakorna tillsammans med mjukt smör till en mjuk jämn massa.
Platta ut pepparkaksmassan på botten av en springform.
Häll moussen i formen och skaka lätt åt sidorna så att fyllningen blir jämn ovanpå alt. jämna ut smeten med en stekspade eller liknande.
Frys in den.
Plocka ut den cirka 20 min innan servering, dekorera med lingon och strö över florsocker och krossade pepparkakor.


Den här överlämnade jag till min yngste sons dagisfröknar, hoppas att dem gillar den!





Kommentarer

  1. Men himmel vad den ser god ut, jag är absolut säker på att de kommer att gilla den:)
    Naturligtvis så hänger jag kvar och kollar vilka spännande saker som kommer att hända här inne!
    Hoppas du får en härlig helg/kram♥

    SvaraRadera
  2. Gott Slut och Gott Nytt År, vi "syns" igen 2012!
    Kram♥

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...