Fortsätt till huvudinnehåll

Citronsorbet med chokladsås som stelnar

Det har varit tyst härinne. Men hela familjen har varit sjuk! Det är så trist när man råkar ut för dunderförkylningar (kanske kombinerat med pollenallergi) när det har varit så fint väder som i förra veckan. Host, host, snor, röda ögon & pappersservetter överallt liksom, det är sånt man förväntar sig under kalla vintern, inte nu. 

Här är ett recept på glass som jag för första gången gjorde förra sommaren och nog tänker göra snart igen!



Idag presenterar jag en god och läskande citronsorbet som blir perfekt för att klara av värmen. Den är ganska enkel att göra men man får räkna med att infrysningen tar ett par timmar.

Den serveras med chokladsås "special", som bara tar ett par minuter att göra. När jag bodde i Chile brukade jag köpa en chokladsås som stelnade vid kontakt med glass. Jag vet inte om den går att köpa här, så istället har jag gjort en egen som faktiskt smakar nästan likadant och som stelnar! Mums! Chokladsåsen är ju såklart valfri, sorben smakar god alldeles som den är, men chokladen ger den syrligt/söta sorben en speciell touch. 

Citronsorbet
2,5 dl vatten
2 dl socker
1 citron, det finrivna skalet
2 dl pressad citronsaft från 3-4 citroner
2 äggvitor
1-2 droppar gul hushållsfärg (valfritt)

Koka upp vatten och socker till ett sockerlag, sockret ska ha smält helt. 
Tillsätt citronskalet och citronsaften i sockerlaget och låt svalna helt.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt några droppar färg i skummet. Rör ner äggskummet i citron/sockerlaget och blanda väl. 
Rör om ordentligt och frys in.
Rör om med en sked ett par gånger under infrysningen så att sorben blandas ordentligt och får luft.

Chokladsås
170 g mörk choklad
0,6 dl vegetabilisk olja (använde rapsolja)
60 g smör

Smält ihop ingredienserna i kastrull eller i micron. Rör om till jämn sås.
Servera sorben och ringla över chokladen. Se hur den sakta börjar stelna. Njut!
Resten av chokladsåsen kan sparas till en annan gång.

Chao

Kommentarer

  1. Så fräscht och gott! Passar säkert bra med chokladsås till!

    SvaraRadera
  2. Ahhh vad gott med sorbet, riktigt somrigt;)) Det ar forsta gangen jag halsar pa dig sedan du bytt blogg, tycker det ar otroligt fint och eftersom jag ocksa alskar inredning sa kan det inte bli battre an sa har:)))
    Kramisar,
    Nena

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...