tisdag 22 maj 2012

Lemoncurdmousse med choklad

Jag har använt en hel del äggvitor på sista tiden och fått över en massa äggulor. Äggulor kan man göra hemmagjord mayonäs med, blir jättegott men den här gången har jag använt äggulorna för att göra en lemoncurd mousse- en perfekt söt och luftig dessert.Lemon curd kan man använda som den är, man kan bre på scones eller lägga en klick i filmjölken. Eller så kan man blanda den med grädde som jag har gjort och då får man en ljuvlig citronmousse som bara smälter i munnen. Och så toppar man med hackad mörk choklad och voilá, man har en supergod efterrätt!

Recept lemoncurd (1 sats)
4 st äggulor
saft av två 2 citroner
finrivet skal av 2 citroner
2 dl socker
100 g mjukt smör

Vispa äggulor, citronsaft, finrivet skal och socker i en skål som du ställer över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad). Vispa tills smeten tjocknar och sockret smält. Ta bort skålen från värmen och tillsätt smöret i småbitar under fortsatt vispning tills det har smält. Låt svalna.
Lemoncurden kan sparas i en burk med lock i kylskåpet.

Lemoncurdmousse
1 sats lemoncurd
2 dl grädde
Hackad mörk choklad

Vispa 2 dl grädde luftigt och blanda med lemoncurden. Ställ i kylskåpet en stund.
Servera moussen i glas och toppa med mörkt, hackad/riven choklad.

Moussen räcker nog till 6 personer och kan även användas som tårtfyllning, då borde den räcka till ett lager. Om man använder den som tårtfyllning kan det vara bra att tillsätta gelatin. så att moussen  stelnar bra. 4 gelatinblad bör nog räcka. Smält gelatinbladen i lite vatten i vattenbad och blanda dem i lemoncurden, innan man tillsätter grädden.


2 kommentarer:

  1. Fräscht med syrlig dessert!

    SvaraRadera
  2. Åh, lät det gott eller!?!
    Måste spara det hr receptet. =O)
    kram

    SvaraRadera