Ibland improviserar jag. Som den gången jag använde pektin för första gången. Pektin. Jag hade pektin hemma, ett naturligt ämne från frukt och bär som stabiliserar som man kan ersätta gelatin med. Gelatin som ni vet, är gjort med animaliskt fett.
Jag använde pektinet men tyckte att den påverkade smaken på moussen, den blev mer syrlig. Därför lade jag till extra florsocker så det blev ändå bra, men lite orolig hann jag bli.
Dajmbottnen syns inte eftersom den var mindre än den tårtring jag använde för moussen, så moussen täckte över den på sidorna.
Tårtan blev i varje fall väldigt god, hallonsmoussens lätt syrliga smak passar så bra med söt, knäckig dajmbotten och den känns inte alls för mäktig vilket är bra efter en tung middag.
3 st ägg
2 msk farinsocker
1/2 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjöl
2 msk kakao
4 st dubbeldajm (á 56 g st)
Vispa äggen och farinsockret ljust och luftigt. Tillsätt resten av ingredienserna under vispning utom dajmen. Hacka dajmen i småbitar, rör ner dem i smeten och rör om. Grädda i en form med löstagbara kanter i cirka 20-25 min.
Hallonmousse
5 st gelatinblad (alternativt 1 dl pektin & mer florsocker)
200 g frysta hallon
2 st äggulor
1 dl kesella
1 dl florsocker
3 dl grädde
Lägg gelatinbladen i en skål med vatten.
Mixa hallon, kesella, äggulor och florsocker med mixerstav eller liknande.
Häll ut vattnet och smält gelatinbladen i vattenbad eller i micro. Blanda gelatinet försiktigt i hallonsmeten.
Vispa grädden fluffig och fast och rör ner den i hallonsmeten.
Häll smeten i formen där dajmbottnen ligger. Frys den om du vill ha glass/moussetårta eller ställ den i kylskåpet i ett par timmar så att moussen stelnar.
Om du har fryst tårtan, ta ut den cirka 20 minuter innan servering.
Jag har dekorerat med chokladhjärtan som jag har gjutit i en form & använt mig av Dr:Oetkers chokladbokstäver.
Chao
5 st gelatinblad (alternativt 1 dl pektin & mer florsocker)
200 g frysta hallon
2 st äggulor
1 dl kesella
1 dl florsocker
3 dl grädde
Lägg gelatinbladen i en skål med vatten.
Mixa hallon, kesella, äggulor och florsocker med mixerstav eller liknande.
Häll ut vattnet och smält gelatinbladen i vattenbad eller i micro. Blanda gelatinet försiktigt i hallonsmeten.
Vispa grädden fluffig och fast och rör ner den i hallonsmeten.
Häll smeten i formen där dajmbottnen ligger. Frys den om du vill ha glass/moussetårta eller ställ den i kylskåpet i ett par timmar så att moussen stelnar.
Om du har fryst tårtan, ta ut den cirka 20 minuter innan servering.
Jag har dekorerat med chokladhjärtan som jag har gjutit i en form & använt mig av Dr:Oetkers chokladbokstäver.
Chao
Super fint!
SvaraRadera