tisdag 28 augusti 2012

Marängtårta med lemoncurdmousse

Här presenterar jag ett gammalt recept från min första bakblogg Cutecakes, en ljuvlig citronmoussetårta med hemgjorda marängbottnar.

Här använder man 6 ägg där man separerar äggulan från äggvitan. Tänk på att äggvitan måste vara helt fri från äggula, annars blir det ingen maräng. Även skålen man där man vispar marängen ska vara ren och fri från fett. Bäst är det att vispa maräng i en aluminiumskål. Marängen är färdig när man kan vända skålen upp och ner, utan att den rör sig.



Marängbotten
6 äggvitor
1 tsk pressad citronjuice
3 dl strösocker


  • Sätt ugnen på 150 grader
  • Rita 2 cirklar på ett bakplåtspapper, använd en löstagbar form som mall c.a 24-26 cm i diameter.
  • Vispa äggvitor och citronjuice fluffigt och rör ner sockret i omgångar.
  • Bre ut marängen i cirklarna, lämna marginal eftersom de flyter ut något under gräddningen.
  • Grädda i mitten av ugnen under 1 timme. Låt marängen svalna.


Lemoncurdmousse
6 äggulor
3 citroner, saft och finrivet skal
2,5 dl strösocker
150 g mjuk smör
3 dl grädde


  • Vispa äggulorna, citronsaften, skalet och strösockret i en skål över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad). Vispa tills smeten tjocknar och sockret har smält.
  • Ta undan skålen och rör ner smöret i mindre bitar under vispning. Smöret ska smälta.
  • Vispa grädden fluffigt i en separat skål.
  • Rör ner grädden i citronsmeten.
  • Lägg en marängbotten i formen och häll ner smeten. Lägg på den andra botten. Frys in den.
  • Ta fram 20 minuter innan servering och garnera med frukt & bär.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar