Fortsätt till huvudinnehåll

Banankaka med glasyr

Banana cake to die for!

När bananerna i fruktkorgen sjunger på sin sista vers, då de är bruna och mjuka och närheten till soporna bara handlar om sekunder, då ska man inte slänga dem. Nej, nej då ska man rädda de stackars övermogna bananerna och av dem skapa en fantastisk god och saftig banankaka.

Det har jag gjort och jag rekommenderar er varmt att ni gör detsamma. Den blir rätt stor också, borde räcka till 12-14 bitar och glasyren...mmmm.



Den här kakan smakar bäst kall.

Sätt ugnen på 175 g

Recept

4 dl råsocker
3 ägg
200 g smör
4 bananer (mosade)
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1,5 msk vaniljsocker
1-2 tsk kardemumma
5 dl vetemjöl

Vispa ägg och råsocker ljust och pösigt. 
Tillsätt smält smör.
Mosa bananerna, enklast och godast att använda mogna bananer som ger mer sötma. Tillsätt bananerna och sedan resten av ingredienserna under fortsatt vispning.

Fyll en smord form och grädda i c.a 40-45 min. Låt svalna.

Glasyr
150 g mjukt smör
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula

Vispa det mjuka smöret tillsammans med vaniljsockret och äggulan. Tillsätt florsockret som du passerar genom en sil. Vispa tills du får en jämn smet.
Bre på glasyren.

Ha en fin vecka!

Chaoo 

Kommentarer

  1. Banankaka är en favorit! Din ser mycket god ut!

    SvaraRadera
  2. Åh tuusen tack!! Suttit och uppdaterat sen jag frågade men glömde kolla nya bloggen! Dum jag är. Men tack!!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet för en hög tårtbotten!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...