Fortsätt till huvudinnehåll

Italiensk ristårta / Torta di riso

Gott nytt år! 2019 kommer att bli ett kanonår!

Här kommer ett inlägg jag tänkt publicera för någon vecka sen. Men som vanligt smög sig vardagen in och störde min plan. Men till er som fortfarande är lediga kommer här ett tips för att testa något nytt.

Det är skönt & gott med omväxling vad gäller bakverk och godsaker kring jul och nyår, tycker jag. För det mesta bakar jag lussekatter så fort det blir december. Och fryser in och tror att de ska finnas kvar till luciafikat. När sanningen är att jag äter två ugnsvärmda (från frysen) lussekatter och dricker glögg nästan varje dag. (Såå gott!). Tills de tar slut. Sen blir det oftast knäck och choklad och pepparkakor och mjuk pepparkakstårta. Same old varje år.

Något som är väldigt gott och kanske inte så vanligt är den italienska ristårtan, Torta di riso, som man gör genom att koka riset i mjölk och sen blanda med en äggsmet. Sen gräddas den i ugnen och tro mig, doften som sprider sig är himmelsk. Faktiskt.

Varför inte testa!



Recept
250 gram  (knappt 3 dl) risottoris t.ex. Arborioris
1 liter standardmjölk
1 kanelstång
4 ägg
200 gram (knappt 2,5 dl) socker
rivet skal av 2 citroner
rivet skal av 1 apelsin
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel

Garnering
Florsocker


  • Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form med löstagbara sidor.
  • Koka riset i mjölken med kanelstången i en kastrull, under ständig omrörning i cirka 20 min.
  • Låt riset svalna och plocka ut kanelstången.
  • Vispa äggen pösigt och tillsätt socker, rivet citronskal och apelsinskal, vaniljsocker och kanel
  • Häll risblandningen i äggsmeten och blanda väl.
  • Häll smeten i formen och grädda i cirka 45 minuter.
  • Pudra över florsocker när den har svalnat och servera med en klick grädde och bär.


Chao



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...