söndag 9 februari 2014

Fluffiga vita moln och världens godaste sås!

"Mamma, jag vill ha en tårta med världens godaste sås och med vita fluffmoln på!"


När Sebastian fyllde år bad han om en specifik tårta men eftersom han inte visste namnet så beskrev han det på det sätt han kunde. Det Sebastian menade med "världens godaste sås" är Dulce de leche och "vita fluffmoln" är maräng eller Fluffy white frosting eller italiensk maräng. Kärt barn har många namn.

Det är helt enkelt en maräng som vispas där man tillsätter ett sockerlag (socker och vatten som kokas) vilket gör att marängen blir fast, glänsande och går att spritsa med. Man kan färga marängen också, det kan bli ganska snyggt. Väljer man att göra sockerlag med råsocker eller farinsocker får marängen en fin champagnefärg.

Här är receptet, det räcker till en mindre tårta. Gör dubbel sats om det är en stor tårta som ska täckas. För att det ska bli snyggt och riktigt fluffigt ska man använda sig av mycket maräng. 

Chao

3 kommentarer:

 1. Hej!

  Jättefina och inspirerande bakverk! Hoppas att du har tid att svara på en fråga om marängen som du använder. Hur håller den? Fungerar det att t.ex. lägga på dagen innan och sen ha i kylskåp över natten?

  Så roligt att hitta en till bakblogg med massa nya recept att prova!
  /Lotta

  SvaraRadera
 2. Hej Lotta & vad roligt att du hittat hit! Jag rekommenderar att du gör marängen på morgonen den dagen tårtan? ska ätas för även om marängen med sockerlag blir mer fast och hållbar, kan den bli rinnig under natten.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Tack så jättemycket för snabbt svar. Då får jag kanske tänka om lite med de tårtorna ;). Men först måste jag prova något av alla dina recept med Dulce de leche!
  /Lotta

  SvaraRadera