fredag 7 mars 2014

Alfajores

Idag tänkte jag dela med mig av receptet på Alfajores, som kommer att finnas med i den kommande boken/e-boken, bland en massa andra sydamerikanskt inspirerade bakverk och desserter.

De här hittar man överallt i Chile och i andra sydamerikanska länder och jag har ingen aning hur många jag åt under åren jag bodde i Chile..

Alfajores är en typisk mördegskaka fylld med Dulce de leche. Efter man har fyllt kakorna kan man rulla dem i kokosflingor eller göra variant nummer 2 där man doppar de fyllda kakorna i mörk, smält choklad. Då ser de ut så här:




Man sätter ihop två delar som en liten hamburgare eller en fransk Macaron. Men ska jag jämföra med Macarons så är dem här busenkla att göra.

Degen kan göras för hand eller med hjälp av en hushållsassistent.

Ett tips är att färga degen med hushållsfärg eller pastafärg som är mer drygt och rulla dem i strössel i olika färger.

Alfajores cirka 18 st
100 g mjukt smör
1 st äggula
1 st ägg
1,5 dl strösocker
1 st citron, rivet skal
150g Maizena stärkelse
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl (tillsätt mer om det behövs)

Fyllning
1 st burk färdig Dulce de leche eller 1 st burk kondenserad mjölk som du själv kokar. Se anvisningar här.

Garnering
Kokosflingor

Chokladöverdrag
200 g mörk choklad
4 msk smör



  • Blanda ihop mjukt smör, äggula, ägg och socker.
  • Tillsätt rivet citronskal, Maizena stärkelse, bakpulver, vaniljsocker och större delen av vetemjölet. Jobba ihop till en mjuk, smidig men inte kladdig deg.
  • Tillsätt mer vetemjöl om det behövs.
  • Tryck ihop degen till en boll, plasta in den och låt den vila 45 minuter i kylskåpet.

  • Sätt ugnen på 150 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.
  • Knåda degen lätt och kavla ut den tunt på ett mjölat arbetsbord.
  • Tryck ut rundlar cirka 4 cm i diameter och lägg dem på plåten.
  • Knåda ihop degen som blir över, kavla ut den igen och tryck ut nya rundlar.
  • Grädda kakorna 15 minuter i mitten av ugnen. Kakorna ska knappt få färg.
  • Låt kakorna svalna.
  • Fyll kakorna och sätt ihop två och två. Lägg extra dulce del leche på sidorna så att kokosflingorna fäster ordentligt.
  • Rulla i kokosflingor.

Om du väljer att göra Alfajores med chokladöverdrag
Smält chokladen på låg värme i mikrougnen eller i vattenbad. Låt smöret smälta i den varma chokladen, rör om så att den blandas väl.

Doppa de fyllda kakorna och låt dem rinna av på ett papper.
Ställ i kylskåpet för att kallna.

Läs mer om min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller de 12 mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska bakmått.

Klicka här





Chao

1 kommentar:

  1. Hur förvarar man dem bäst? Kan man frysa in dem?

    SvaraRadera