måndag 19 maj 2014

Mitt bidrag till månadens sötsak

Jag har bloggat om dessa goda Alfajores tidigare, men häromdagen bakade jag de igen! Så värt det. De är mitt bidrag till Månadens sötsak på Söta saker.


Alfajores är en typisk sötsak som finns överallt i Chile, i varenda gathörn och konditori men kanske framför allt i hemmen i en hembakad version som enligt mig är de godaste. Den består av en mördegskaka fylld med dulce de leche rullad i kokosflingor.

Det finns även en variant där man doppar de fyllda kakorna i mörk, smält choklad. Då ser de ut såhär:


Man sätter ihop två delar som en liten hamburgare eller en fransk Macaron. Men ska jag jämföra med Macarons så är dem här busenkla att göra. Degen kan göras för hand eller med hjälp av en hushållsassistent.

Ett tips är att färga degen med hushållsfärg eller pastafärg som är mer drygt och rulla dem i strössel i olika färger.


 Alfajores
(18 st)
100 g mjukt smör
1 st äggula
1 st ägg
1,5 dl strösocker
1 st citron, rivet skal
150 g Maizena
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl (tillsätt mer om det behövs)

Fyllning
1 st burk färdig Dulce de leche eller 1 st burk kondenserad mjölk som du själv kokar. Se anvisningar här.
Garnering
kokosflingor

Chokladöverdrag
200 g mörk choklad
4 msk smör

Blanda ihop mjukt smör, äggula, ägg och socker.
Tillsätt rivet citronskal, Maizena, bakpulver, vaniljsocker och större delen av vetemjölet. Jobba ihop en mjuk, smidig men inte kladdig, deg.
Tillsätt mer vetemjöl om det behövs.
Tryck ihop degen till en boll, plasta in den och låt den vila 1 timme i kylskåpet.

Sätt ugnen på 150 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper. 
Knåda degen lätt och kavla ut den på ett mjölat arbetsbord.
Stansa ut 1/2 cm tjocka rundlar, 4 cm i diameter och lägg dem på plåten.
Knåda ihop degen som blir över, kavla ut den igen och stansa ut nya rundlar
Grädda kakorna 15 minuter i mitten av ugnen. Kakorna ska knappt få färg.
Låt kakorna svalna.

Fyll kakorna och sätt ihop två och två. Lägg extra dulce del leche på sidorna så att kokosflingorna fäster ordentligt.
Rulla i kokosflingor.

Om du väljer att göra Alfajores med chokladöverdrag
Smält chokladen på låg värme i mikrougnen eller i vattenbad. Låt smöret smälta i den varma chokladen, rör om så att den blandas väl.

Doppa de fyllda kakorna och låt dem rinna av på ett papper.
Ställ i kylskåpet för att kallna.

Köp min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller de 12 mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska mått.

Klicka här




Chao

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar