tisdag 10 juni 2014

Crème brûlée

Om det blir över en massa äggulor när du bakar kan du göra en härlig crème brûlée, en ljuvlig kräm som gräddas i vattenbad i ugnen. Den är enkel att göra och så får man möjlighet att imponera på gästerna när man bränner av råsockret med en brännare (ser lite proffsigt ut) för att få den där snygga karamelliserade ytan.


Cirka 4-6 portionsformar

1 st vaniljstång
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
6 st äggulor
2 msk råsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader och ställ in en långpanna med höga kanter.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull, lägg även ner stången. Häll ner grädde, mjölk och ½ dl av sockret och koka upp under omrörning. Dra bort kastrullen från värmen och låt svalna.

Vispa äggulor och resterande ½ dl socker ljust och pösigt, i en skål. Ta upp vaniljstången ur kastrullen. Vispa ner den ljumma gräddblandningen i äggulesmeten.

Fördela smeten i portionsformar och ställ dem i långpannan. Fyll långpannan med vatten upp till hälften av portionsformarna.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 30-40 minuter eller tills krämen har " stannat ". Låt svalna och ställ dem i kylskåpet.

Innan servering: strö råsocker över krämen och smält med gasolbrännare eller sätt ugnen på 240 grader grillvärme och låt socket smälta ett par minuter tills de får fin färg.

ChaoInga kommentarer:

Skicka en kommentar