tisdag 24 juni 2014

Jordnötssmörtårta/Peanut Butter Cake

För den som älskar jordnötssmör rekommenderar jag den här saftiga, goda jordnötssmörtårtan. Jag har varit sugen på att göra den en längre tid och häromdagen fick jag äntligen baka den. 

I denna har jag använt bovetemjöl så den fungerar för den som är glutenintolerant.

Jag halverade receptet vilket fungerade fint och fick tillfälle att använda mina 3 nya minispringformar, inköpta på leksaksavdelningen på Coop, endast 12 cm i diameter. Tårtan blev liten men hög. Snygg. Det är rätt praktiskt att använda formarna när man inte vill baka i så stor mängd och så slipper man dela på bottnen, så jag kommer definitivt använda dem fler gånger när jag testar nya smaker.Kaka
1 dl jordnötssmör, len
2,5 dl rörsocker
1 dl rapsolja
2 st ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
3,5 dl vetemjöl eller glutenfritt alternativ
2 dl filmjölk

Fyllning
200 g mjukt smör
2 dl jordnötssmör, len
4-5 dl florsocker
200 g Philadelphiaost original
2 tsk vaniljsocker


Kaka
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en springform cirka 20-22 cm i diameter, eller grädda i 3 st springformar så slipper du dela på bottnen, men observera då att gräddningstiden förkortas.

Vispa ihop jordnötssmör, rörsocker och rapsolja i en skål. Rör ner äggen och vispa till en jämn smet. Rör ner bakpulver, vaniljsocker, salt och vetemjöl. Tillsätt filmjölken och vispa till en jämn smet.

Häll smeten i formen eller fördela den jämnt i 3 stycken formar. Grädda i cirka 30 minuter om du gräddar i en form, testa med en sticka, den ska vara torr men lite fuktig inuti.

Fyllning
Vispa ihop mjukt smör och jordnötssmör i en bunke. Rör ner florsocker, vaniljsocker och Philadelphiaost och vispa till en jämn smet. Ställ den i kylskåpet en stund om den är för mjuk. Bre ett lager fyllning mellan bottnarna och montera tårtan. Bre resten av smeten jämnt över hela tårtan.

Chao

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar