Fortsätt till huvudinnehåll

Dulce de leche cheesecake

Nu var det längesen jag uppdaterade bloggen! Men att skriva en skönlitterär bok tar ganska mycket av min kraft och lite lämnas över till att baka. Tyvärr. Men midjemåttet är också mindre :) som en trevlig bieffekt. Även om det blivit en del köpta tårtor och kakor också.

Vill ni följa mig på vägen till min första bok kan ni göra det här. Jag delar med mig allt jag lär mig både det positiva och det negativa. Just nu lottar jag ut två exemplarer av min diktbok.

Men idag, lagom till helgen som ser ut att bjuda på vackert väder, vill jag locka med en ljuvlig Dulce de leche cheesecake. Enjoy!


Beräknad till cirka 10-12 personer. Använd en form med löstagbar kant med cirka 24-26 cm diameter. 
Här hittar du kokanvisningar till Dulce de leche. Men det går att köpa färdigkokt Dulce de leche i mataffärerna. 

Botten
10 st Digestivekex
50 g mjukt smör

Fyllning
5 gelatinblad
1,5 dl rörsocker
200 g Philadelphiaost Original
4 äggulor
2 tsk vaniljsocker
3 dl Dulce de leche (kokt kondenserad mjölk eller färdigkokt)
4 dl grädde
4 äggvitor

Topping
Dulce de leche 

Gör botten genom att krossa Digestivekexen och blanda med mjukt smör. Lägg kexsmeten i botten av formen och ställ den åt sidan för att göra fyllningen.

  • Lägg gelatinbladen i en skål med vatten.
  • Separera äggulorna och äggvitorna.
  • Vispa rörsockret, Philadelphiaosten, äggulorna och vaniljsockret till en jämn smet.
  • Rör ner Dulce de leche.
  • Krama ur gelatinbladen och smält dem i en liten kastrull. Häll ner gelatinet i äggsmeten.
  • Vispa grädden fluffig i en separat skål.
  • Rör ner grädden i äggsmeten.
  • Vispa äggvitorna till fluffig maräng i en separat skål.
  • Vänd ner marängen i äggsmeten.

Vänd ner smeten i formen och låt den stelna i kylskåpet under ett par timmar. 
Den går också att frysa och man hellre vill en slags "glasskänsla". Plocka fram den cirka 20 minuter innan servering om den varit fryst.
Avsluta med att ringla över Dulce de leche.












Kommentarer

  1. Jättegod tårta! Tack för receptet. Dock vår det omöjligt att ringla över med dulce de leche trots att tårtan stod i kylskåpet under natten. Har du någon tips på hur man kan göra det enkelt?

    SvaraRadera
  2. Du kan hälla i lite mjölk och vispa Dulce de lechen 🌸 innan du ringlar över den.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...