Aldrig mer köpta hamburgerbröd!
Receptet jag använde till hamburgerbröden hittade jag här. Receptet är långt, har mycket text, en video och innehåller dessutom två recept, ett enkelt och ett med lite annorlunda ingredienser.
Jag har förenklat receptet. I receptet vägde man dessutom upp 65 gram deg för varje bröd, men jag tyckte att de blev för små när jag bakade första satsen, eller så jäste jag dem inte tillräckligt länge. Till andra satsen vägde jag upp 70 gram deg istället, och jäste i 1 1/2 timme. De blev jättebra!
Tänk bara på att här behövs en hushållsvåg, för allt vägs!
Cirka 7 st hamburgerbröd
25 g smör
30 g vetemjöl special
150 g mjölk
100 g mjölk
10 g jäst för matbröd
250 g vetemjöl special
20 g socker
5 g salt
- Skär smöret i kuber och låt det bli rumstempererat.
- Värm 30 g vetemjöl och 150 g mjölk i en kastrull. Rör om hela tiden, när ränder syns i botten, är smeten färdig. Konsistensen ska vara som tapetklister.
- Häll ner 100 g mjölk för att kyla smeten så att den inte är för varm för jästen. Rör ner jästen och låt den smälta i smeten.
- Blanda de torra ingredienserna i en hushållsassistent/maskin och rör ner smeten. Kör maskinen, blanda ordentligt och låt vila i 10 minuter. Kör fem minuter till i assistenten/maskinen. Tillsätt smöret bitvis och kör sedan vidare i 8-10 minuter.
- Skrapa ut degen på ett mjölat arbetsbord och skär (dra ej eftersom glutentrådarna då slits isär) upp den i bitar som väger 70 gram styck. Jobba och forma till platta skivor cirka 7-8 cm i diameter och någon centimeter höga. Lägg dem på ett bakplåt med bakplåtspapper.
- Täck över plåten och låt jäsa i 1 1/2 timme.
- Sätt ugnen på 175 grader i god tid innan du gräddar dem. Baka av långt ner i ugnen tills de fått fin färg. När bröden svalnat, lägg dem i en plastpåse så att de ej blir hårda utanpå. De kan ligga i påsen i 3-4 dagar, går även bra att frysa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar