Fortsätt till huvudinnehåll

Saffranskaka

Gott nytt år! 2020 börjar nu och jag ser verkligen fram emot detta nya år med massor av möjligheter!

Den här saftiga saffranskakan är ljuvlig och saffranssmaken kommer verkligen fram med hjälp av sockret och smöret. Jag har hunnit baka den två gånger under december månad och börjar nog tycka att den är godare än lussekatter. När jag tänker efter är lussekatter rätt tråkiga, bleka liksom.

Sist jag bakade saffranskakan minns jag att vi drack Äggtoddy till den. Smakkombination var alldeles perfekt. Vilket påminner mig om att lägga upp mitt goda recept på Äggtoddy!


Ingredienser

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
0,5 g saffran (1 kuvert)
100 g mjukt smör
1 dl rapsolja (eller annan smakneutral olja)
1 dl naturell yoghurt
1 dl mjölk
2 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
50 g grovt hackade mandlar


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Förbered en kakform, smörj in den med olja/smör eller smörpapper om du använder en springform.
Vispa ägg och strösocker.
Häll i saffran, smör, olja, yoghurt, mjölk och vispa vidare.
Häll i bakpulver och vetemjöl och vispa klart.
Häll smeten i formen och toppa med mandlarna.
Grädda i cirka 30-40 minuter beroende på ugnstyp. Kakan ska vara torr inuti när den är färdig.

Låt kakan svalna innan du serverar den. Pudra med florsocker för en extra touch!

Njut av den goda saffranskakan!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet för en hög tårtbotten!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Sen en tid tillbaka har jag haft ett vakuumförpackat paket med halvt mosade dadlar i skafferiet, som jag köpte i en affär där de säljer produkter från utlandet. Det visade sig vara ett bra beslut att köpa dadlar i paket eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade en och en. Jag har hört att man kan köpa färdig dadelmassa, men jag gissar på att det blir godare att göra den själv. Så brukar det oftast vara :) Fyllning 300 g urkärnade dadlar 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 10 g jäst för söt deg 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en s...