Fortsätt till huvudinnehåll

Mjuk pepparkakstårta


Helgens sötsak består av en egenkomponerad ljuvlig, ja, jag säger ljuvlig pepparkakstårta. Den består av två mjuka pepparkaksbottnar med fyllning av mascarpone/lingon kräm. Kombinationen får mina smaklökar att njuta och jag drömmer mig bort...


Sätt ugnen på 175 grader

Recept cirka 10-12 bitar
150 g smör (äkta)
3 1/4 dl farinsocker
3 st ägg
2 1/4 dl filmjölk
2 tsk kanel
1 1/2 tsk  mald kryddnejlika
1 1/2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 1/2 tsk bikarbonat
4 1/2 dl vetemjöl

Gör så här
Vispa smör och farinsocker luftigt.
Rör ner äggen, ett ägg i taget under vispning.
Häll ner filmjölk och kryddorna samt bikarbonat.
Tillsätt vetemjöl.
Vispa till en jämn smet.

Smörj två formar, själv använde jag två st formar 20 cm i diameter men det fungerar med större, bottnarna blir plattare då.
Häll smeten i formarna och grädda i cirka 25 min beroende på ugn och storlek på formen. Använd teststicka, är den torr inuti, är den klar.
Låt bottnarna svalna.

Fyllning
3 dl grädde
250 g mascarponeost
1 1/2 dl lingonsylt
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Vispa grädden fluffig och rör ner sedan mascarponeosten, lingonsylten, florsockret och vaniljsockret.
Rör om till en jämn. luftig smet.
Fördela en del av smeten mellan bottnarna och täck tårtan med resten.


Kommentarer

  1. Det där receptet MÅSTE jag bara testa på, himmel vad gott det verkar vara!!! Tror jag ska överraska familjen med den någon dag till veckan, vad populär jag ska bli:)!
    Hoppas du har en fin kväll/kram♥

    SvaraRadera
  2. Gjorde denna tårta två gånger förra året, först till Lucia och sedan till jul. Och japp, nu googlade jag receptet igen. Blir serverad på söndag. :-) Funderar dock på att göra den som täckt tårta, vad tror du om det?

    SvaraRadera
  3. Cecilia: kul att du gillar receptet! Du menar täcka tårtan med Marshmallofondant/sugarpaste? Vet inte riktigt där...visst det kan bli snyggt, men jag tror tårtan känns "fräschare" utan sockertäcke om du förstår vad jag menar.
    I slutändan handlar allt om egen smak, så testa och berätta hur det blev!

    SvaraRadera
  4. Ja, det är mina reservationer också, men tänkte att det går ju att smaksätta smörkrämen med pepparkakskryddor så att det inte blir fler smaker utan att det bara är sockerpastan som "stör".
    Bakar lite åt vänner och bekanta och har en 2,5-åring som blir lika besviken varje gång tårtan ska åka iväg. :-) Nu bjuder vi på Lucia-fika hemma hos oss så därför tänkte jag täcka den och dekorera med tomte-tema eller så.

    SvaraRadera
  5. Ja det är sant, vet du, tror att det blir superfint med tomtedekoration, kör på bara & glöm inte att berätta hur den smakade!

    SvaraRadera
  6. Oj, här är jag nu och googlar receptet igen och ser att jag aldrig meddelade resultatet för två år sedan. :-D Den gjorde succé och jag kommer att bjuda på den som den är imorgon och täcka en till nya förskolan kommande vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) En succé! Gud vad roligt! Och även det att du alltid kommer tillbaks till bloggen för detta recept. Tack!

      Radera
  7. Jag gjorde dubbel sats med den goda lingonmoussen igår då jag spritsade på den, lade mammas hemgjorda lingonsylt på toppen. Alla tyckte att den var sååå god. ��-

    SvaraRadera
  8. Måste ju hålla traditionen uppe, så vinkar lite till dig och meddelar att den nu kommer att bakas igen. 😄Denna gång blir det till jobbet till förmån av mustaschekampen så tårtan kommer att auktioneras ut och pengarna skänks sen till Cancerfonden.

    SvaraRadera
  9. Oj vilken bra anledning att baka tårtan, stort lycka till på auktionen! Själv funderar jag på att baka tårtan också, det var längesen nu.
    Glad första advent!

    SvaraRadera
  10. Vet inte ifall du fortfarande läser dessa kommentarer, men går den här att baka dagen innan? Eller alt att göra bottnarna dagen innan och fyllningen samma dag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det går bra! Lycka till 🤞

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...