torsdag 12 april 2012

Knäck

Dags för julens söta, först ut är klassisk knäck!

Kolan är enkel att göra, totalt beroendeframkallande och går att smaksätta med exempelvis ingefära, kanel, citron eller choklad. Den är en "stå vid spisen" typ av godsak, där man inte kan gå ifrån utan måste röra om i kastrullen då och då. Koktiden varierar men kan vara mellan 25-35 minuter.




2 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 dl strösocker
50 g hackad mandel
25 g smör

  • Koka upp sirap, grädde och socker i en mellanstor, tjockbottnad kastrull på hög värme. Använd inte en liten kastrull då skummet flyter uppåt mycket i början.
  • Sänk till medelvärme och koka under omrörning. När kolan börjar mörkna och kännas seg, gör kulprovet genom att droppa ner lite av kolan i ett glas med kallt vatten. Går det att forma en seg, fast kula av den, är kolan färdig.
  • Rör ner mandel och smör och blanda.
  • Fördela kolan i knäckformar med hjälp av två teskedar. Frys in eller låt stelna i kylskåpet.














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar