Fortsätt till huvudinnehåll

Jag är höst med ett stänk av vår


Ja, jag är faktiskt glad att det snart är höst. Men jag misstänker mig vara omringad av sommarsjälar. Överallt hör jag dem beklaga sig över att sommaren snart är över, och vilken sommar förresten! Mest regn. Jag nickar instämmande men säger ingenting, min röst avslöjar inte vad jag egentligen tänker
.
Kan inte hösten börja snart! Så tänkte jag högt igår när det var så kvavt och äckligt i luften, ja äckligt! Jag som dessutom är en varmblodig människa som svettas vid minsta lilla ansträngning och det har blivit värre sedan jag började träna.

Hösten är som en mjuk, sval filt över mina bara axlar. Hösten är kreativitet och projekt, nya mål.

Vintern. Jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till vintern. Det är vackert när ljuset reflekteras i snön. När snön likt ett stort bomullslandskap lägger sig över vår värld. Men det är slitigt också, fysiskt tungt med alla kläder som ska på, särskilt om man har småbarn och barnvagnen som ska dras över snön och ligger det is under, kommer jag att halka? Är det någon gång jag längtar till sommaren är det nog under vintern. För vintern är enslig, mörk med korta dagar. Jag tänker på alla möten man går miste om på grund av kylan och mörkret därför att man snabbt, snabbt skyndar sig hem. Jag hade kanske lärt känna en otroligt intressant människa! Nu blev det inte så.

Våren. Våren är pånyttfödelse och jag tänker att äntligen, äntligen är det över, det kalla, det mörka. Nu börjar vi om.



Bilder hämtade från google.


Chao

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...