lördag 27 oktober 2012

Fransk marängtårta

Söndag & idag frestar jag med en liten goding, nämligen fransk marängtårta! Marängen blir mjukseg och kombinationen med choklad blir super.


Cirka 6-8 bitar

4 st äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk pressad citronsaft
75 g mörk choklad
3 dl grädde
Valfria bär / jordgubbar

Sätt ugnen på 150 grader och ställ en kastrull med vatten på spisen. Koka upp vattnet och sänk sedan värmen.

Vispa äggvitorna, sockret och citronsaften i en skål under ett par minuter. Ställ skålen över kastrullen med sjudande vatten (vattenbad) och vispa vidare tills sockret har smält och marängen tjocknar.

Ta bort skålen från värmen och vispa vidare tills marängen svalnat helt. Detta moment tar en stund, använd en hushållsassistent helst. Marängen ska kännas småseg och fast.

Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Smält chokladen antingen i samma vattenbad som ovan eller på låg värme i mikrougnen. Låt chokladen svalna en aning och häll sedan över marängen. Rör om en gång bara, annars blandas den helt.

Innan gräddning


Klicka ut marängen på en bakpappersklädd ugnsplåt och grädda i cirka 1 timme. Ta ut marängbottnen och låt svalna.

Vispa grädden fluffig och klicka den över marängbottnen. Garnera med bär, nötter eller riven choklad.

Chao

1 kommentar: