tisdag 27 maj 2014

Chokladtårta/kärleksmumstårta

Många av er har bakat den här chokladtårtan som är väldigt god, men dagens chokladtårta (kärleksmumstårta) och här måste jag vara ärlig, är faktiskt godare om jag får säga det. Den är inspirerad av kärleksmumskakan eller mockarutor som den också kallas. Men denna ljuvliga, har jag anpassat genom att öka mängden smör och tillsätta filmjölk, för att inte riskera att den faller sönder i smulor när jag delar bottnen i två delar.Glasyren har jag ökat på ordentligt och det är nog den som gör tårtan så saftig, den liksom tränger sig in i bottnarna och när jag tar en bit tårta kan jag faktiskt höra ljudet av saftighet.

Jag hittar inte på :)

Tänk bara på att ha kvar den löstagbara kanten på formen när du häller över glasyren, eftersom glasyren är något rinnig.

Tårtbotten
3 st ägg
2 dl strösocker
1/2 dl rörsocker
175 g mjukt smör
1 dl rapsolja
1 dl filmjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl 
1-2 tsk snabbkaffe & 1/2 dl kokande vatten
Glasyr
200 gram smör
1 dl starkt kaffe
0,75 dl kakao
1 msk vaniljsocker
5 dl florsocker
Garnering
kokosflingor

  • TÅRTBOTTEN: Sätt ugnen på 175 grader
  • Smörj en form med löstagbara kanter (eller klä med bakpapper) cirka 18-20 cm i diameter.
  • Vispa ägg, strösocker och rörsocker ljust och pösigt.
  • Rör ner mjukt smör, rapsolja, filmjölk och vispa till en jämn smet. Rör ner bakpulver, vaniljsocker, kakao och vetemjöl. Lös upp kaffet i kokande vatten och häll ner det. Vispa till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen cirka 40-50 minuter. Använd gärna en provsticka, kakan ska vara torr inuti. Frys tårtbottnen när den har svalnat, då blir den lättare att dela. 
  • GLASYR: Smält smöret till glasyren i en kastrull, dra sedan bort kastrullen från värmen. Rör ner resten av ingredienserna och rör om till en jämn smet. Låt glasyren svalna nästan helt.
  • Dela den halvtinade bottnen i två delar och lägg tillbaka den ena delen i formen där den gräddades. Häll hälften av glasyren mellan bottnarna och lägg på den andra delen. Häll resten av glasyren på ovansidan.
  • GARNERING: strö kokosflingor över tårtan och ställ formen med tårtan i kylskåpet.
Ju längre tårtan får vila innan servering, desto godare blir den. Godast är den dagen efter.

Köp min e-bok eller läs mer om den. Den heter 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller de 12 mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska mått.


Klicka härChao

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar