Glasyren har jag ökat på ordentligt och det är nog den som gör tårtan så saftig, den liksom tränger sig in i bottnarna och när jag tar en bit tårta kan jag faktiskt höra ljudet av saftighet.
Jag hittar inte på :)
Tänk bara på att ha kvar den löstagbara kanten på formen när du häller över glasyren, eftersom glasyren är något rinnig.
Tårtbotten
3 st ägg
2 dl strösocker
1/2 dl rörsocker
175 g mjukt smör
3 st ägg
2 dl strösocker
1/2 dl rörsocker
175 g mjukt smör
1 dl rapsolja
1 dl filmjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1-2 tsk snabbkaffe & 1/2 dl kokande vatten
1-2 tsk snabbkaffe & 1/2 dl kokande vatten
Glasyr
200 gram smör
1 dl starkt kaffe
0,75 dl kakao
1 msk vaniljsocker
5 dl florsocker
Garnering
- TÅRTBOTTEN: Sätt ugnen på 175 grader
- Smörj en form med löstagbara kanter (eller klä med bakpapper) cirka 18-20 cm i diameter.
- Vispa ägg, strösocker och rörsocker ljust och pösigt.
- Rör ner mjukt smör, rapsolja, filmjölk och vispa till en jämn smet. Rör ner bakpulver, vaniljsocker, kakao och vetemjöl. Lös upp kaffet i kokande vatten och häll ner det. Vispa till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen cirka 40-50 minuter. Använd gärna en provsticka, kakan ska vara torr inuti. Frys tårtbottnen när den har svalnat, då blir den lättare att dela.
- GLASYR: Smält smöret till glasyren i en kastrull, dra sedan bort kastrullen från värmen. Rör ner resten av ingredienserna och rör om till en jämn smet. Låt glasyren svalna nästan helt.
- Dela den halvtinade bottnen i två delar och lägg tillbaka den ena delen i formen där den gräddades. Häll hälften av glasyren mellan bottnarna och lägg på den andra delen. Häll resten av glasyren på ovansidan.
- GARNERING: strö kokosflingor över tårtan och ställ formen med tårtan i kylskåpet.
Ju längre tårtan får vila innan servering, desto godare blir den. Godast är den dagen efter.
Köp min e-bok eller läs mer om den. Den heter 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller de 12 mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska mått.
Klicka här
Köp min e-bok eller läs mer om den. Den heter 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller de 12 mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska mått.
Klicka här
Chao
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar