Fortsätt till huvudinnehåll

Smulpaj

Härlig söndag & vad roligt att jag redan får kommentarer i min än så länge blygsamma blogg!

Ute är det fint och klart väder, lite kyligt kanske men inte tillräckligt för att hindra mig från att gå ut på min efterlängtade powerwalk. Så på med träningsskorna, bra musik i lurarna, redo!
Men sen måste jag ändå erkänna att mina powerwalks inte alls är lika hurtiga och intensiva nu när jag är i sjätte månaden av min graviditet.

Jag hade lovat en liten berättelse om mitt jugend skrivbord, men den får stå åt sidan för idag tänkte jag bjuda på en god och enkel smulpaj, som är världens lättaste att göra. I frysen hade jag nämligen en massa frysta bär i alla varianter som jag vanligtvis gör goda smothies av, men som idag fick användas till smulpajen. Det är en blandning av blåbär, björnbär, hallon och lingon och det väl det som är så bra med smulpaj, man använder de bär eller frukt man har!

Receptet är beräknad till 4 st portionsformar (vi är ju fyra  i familjen). Om man vill göra den i pajform kan man dubbla receptet.

Recept
3-4 dl bär
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl råsocker
2 tsk vaniljsocker
125 g smör (äkta blir godast)
potatismjöl och extra råsocker



Gör så här
Sätt ugnen på 200 g
Smörj portionsformarna och fördela c.a 1 dl bär i varje
Strö över råsocker och potatismjöl (potatismjöl suger upp vattnet från de frysta bären)
Blanda vetemjöl, råsocker, vaniljsocker i en bunke. Tärna smöret, finfördela den och arbeta in så att det blir till en grynig massa.
Fördela massan över bären i portionsformarna.

Grädda i ugnen tills de får färg. Servera ljummen med vaniljglass eller vaniljvisp.

Njut!

Chao

Kommentarer

  1. Smulpaj är ju så gott och passar perfekt så här på hösten!
    Kram Karin

    SvaraRadera
  2. Veckans blogg avgörs imorgon! så glöm inte att anmäla er ;)
    ni gör det i länken nedan :D
    HÄR: http://daghjort.blogg.se/2011/october/veckans-blogg-vinnare.html

    SvaraRadera
  3. Ser ut att bli en fin blogg! Jag hänger på här och kollar hur det går för dig:) Grattis till bebis!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...