Fortsätt till huvudinnehåll

Hög tårtbotten

Bästa receptet! 

Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den. 

Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad. 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 g.
  2. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja.
  3. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan).
  4. Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt.
  5. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl.
  6. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad.





Recept 8 bitar

4 ägg

2 dl strösocker

1 dl potatismjöl

1 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker 

*En form 15-20 cm i diameter


Recept 12 bitar

5 ägg

3 dl socker

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl potatismjöl

2 1/2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker 

*En form 24-26 cm i diameter


Recept 16 bitar

7 ägg

4 dl strösocker (3 1/2 dl fungerar också)

2 dl vetemjöl

2 dl potatismjöl

3 1/2 tsk bakpulver

3 tsk vaniljsocker

*En form 26-28 cm i diameter


Tips:

Toppig ovansida: Platta försiktigt till den nygräddade bottnen med händerna, över en kökshanduk. 

Toppig ovansida: Vänd på tårtbotten. Den övre delen plattas till. 

Toppig ovansida: Frys in tårtbotten. Ta ut den. När den är halvtinad skär bort ovansidan.

Torr tårta: Fukta tårtbottnarna innan du lägger på en fyllning. 

Tålamod: Öppna inte ugnsformen förrän 20 m. har passerat. Den kan sjunka.

Potatismjölet går att ersätta med Maizena (stärkelse).

Extra hög tårta: Använd en krage. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen (bakplåtspapper). 

Smörj in kanterna med smör. Sätt fast pappret runt. Se bild.


Lycka till!


Fröken Luisa












Kommentarer

  1. testade att göra den idag, den blev alldeles perfekt :) kommer nog göra den fler gånger! :D <3

    SvaraRadera
  2. Kul Sandra, det här receptet funkar alltid för mig, love it!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett år senare så testar vi en gång och lika perfekt denna gång också :)

      Radera
    2. Och det är ändå lite coolt måste jag säga :) bevisar bara att receptet fungerar!

      Radera
    3. Nu har jag gjort detta recept varje år sedan dess och funkar lika bra varje gång 👍

      Radera
    4. Använder samma recept än idag och funkar utmärkt, får så mycket beröm för att botten är så god 😌

      Radera
    5. :) Så kul att höra att du fortfarande använder receptet! Väntar på din 2020 uppdatering!

      Radera
    6. 2021 och använde receptet igår igen. En annan ugn men fungerar fortfarande galant ❤️

      Radera
    7. Tack Sandra för att du ännu en gång lämnar en kommentar 😀. Glad påsk!

      Radera
    8. Tack Sandra för att du ännu en gång lämnar en kommentar 😀. Glad påsk!

      Radera
    9. Hej. Ska baka den här goa tårtbotten igen. Lyckas alltid, tack för receptet👍👍🌞

      Radera
    10. Hej Fröken Luisa. Nu är jag här år 2025, 12år senare från min första kommentar. 12 år av bakning. Ditt recept fungerar fortfarande och du får så otroligt mycket beröm för dina goda bottnar. Folk frågar mig hur jag fått sån höjd på tårtan och än idag delar jag med mig av länk till detta goda recept. Det är synd att jag inte kan dela med mig av bilder jag knäppt på tårtorna under åren. I somras fick du även följa med på 3 tårtor till ett bröllop, det kändes som en ära. Hoppas allt är bra med dig ❤️

      Radera
    11. Underbart, Sandra! Tack! Själv håller jag på att "återuppliva" bloggen lite grann. Vem vet, kanske dyker det upp nya recept.

      Radera
  3. Hej! Låter som bra recept men vad gör man när den är klar; låta den vara kvar i formen tills den ska skäras eller välta den upp och ner och ta bort formen? Tips på hur man bäst skär den?

    SvaraRadera
  4. Anonym: jag brukar låta den svalna en stund, sen tar jag loss sidorna om det är en springform och vänder den upp och ned. När den kallnat fryser jag in den och sen när jag ska använda den låter jag den frysa av en stund (c.a 15 min) och då skär jag den med en speciell tårtskärare, det är bra om den fortfarande är lite frusen. Lycka til!

    SvaraRadera
  5. Körde receptet för 16 bitar och det fungerade inte alls för mig. Den va fortfarande lös efter 60min och när jag tog ut den va det som klibbig seg maräng utanpå och rinnande i mitten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du haft för låg värme i ugnen. Sockret flyter upp till ytan och bildar ett marängskal och resten där under blir slemmigt.

      Radera
  6. Anonym vad tråkigt! Jag vet inte riktigt vad som kan gått fel,ägg och socker ska vispas länge luftigt och sen de torra ingredienserna. Sen kan ju ugnstiden variera beroende på ugnstypen. Hur stor fom använde du?

    SvaraRadera
  7. Hej! Jag undrar vart i ugnen du gräddar dina bottnar? Mitten? Längst ned? Tacksam för svar :) /Rebecka
    rrrebecka_@hotmail.com

    SvaraRadera
  8. Hej Rebecka! Jag brukar ställa formen i mitten ungefär, oftast använder jag mig av bakplåtspapper, en krage på sidorna så då brukar formen hamna i mitten eller längre ned så att inte "kragen" hamnar alltför högt upp i ugnen. Lycka till!

    SvaraRadera
  9. Hej! Jag hade ett hemkunskapsprov och när min lärare smakade den här tårtan så blev hon chockad, den blev helt perfekt, tack som mycket!!! ps. tack vare dig fick jag A på mitt prov

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väldigt roligt att höra! Grattis till betyget!

      Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  11. När du skriver 26 - 28 cm diameter springform , menar du också att man kan använda 26 cm, 27 och 28 cm formar??
    Tack

    SvaraRadera
  12. Anonym: precis du kan använda en form från 26 till 28 cm med bra resultat! Lycka till!

    SvaraRadera
  13. Jag bakade tårtbotten och det kom ut super fin, Tack för receptet ��

    SvaraRadera
  14. Har bakat det här receptet flera gånger och blir lika perfekt varje gång! Idag bakade jag den med glutenfritt mjöl och blev lika perfekt! Toppenrecept!

    SvaraRadera
  15. Det här är faktiskt det enda receptet man behöver för en klassisk tårtbotten. .om jag får säga det själv! Men vad bra att veta att det fungerar med glutenfritt mjöl!

    SvaraRadera
  16. Du måste skriva var i ugnen formen ska vara. Näst längst ner, är det bra??
    /janina

    SvaraRadera
  17. Janina: näst längst ner blir bra, det är nog där jag alltid ställer den eftersom jag brukar använda en krage som jag inte vill ska hamna alltför högt i ugnen. Lycka till!

    SvaraRadera
  18. Jag hittade detta recept för ett tag sedan och älskar det. Men misslyckades helt med tre på raken nu i veckan. Tror det beror på att jag helt plötsligt satte den längst ner. Men i går gjorde jag en ny och satte denna där den ska vara, så att säga. Och hux flux blev det hur bra som helst. Så redigera gärna din beskrivning och läggtill var i ugnen formen ska stå. Så att en virrpanna som jag inte glömmer igen :D
    /janina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Janina: lovar att göra det vill ju inte att nån misslyckas med receptet som vi vet är bra och funkar:)

      Radera
  19. Ska testa detta recept i helgen, ska det vara varmluft eller vanlig på ungen?

    Mvh

    Nathalie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nathalie: det ska vara vanlig luft i ugnen. Lycka till!

      Radera
  20. Gjorde den för 12 bitar igår o blev kaos, gjorde allt du skrivit men den blev som en annan skrivit, som hård/seg och tung uppe på o rinnande i mitten efter över 60 min, vet inte varför :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jessica: vad tråkigt! Jag vet ärligt talat inte vad som kan ha gått fel, jag har följt receptet många gånger och det har inte hänt mig så jag har dessvärre inget råd att ge.

      Radera
  21. Stort tack för en underbar tårtbotten! Gjorde 12-bitars och det är nog den finaste botten jag gjort:-). Kommer verkligen använda detta recept i fortsättningen, den fick mycket uppskattning. Tack till dig:-).
    /Ewa

    SvaraRadera
  22. Det står att man ska tillsätta de torra ingredienserna "under vispning" ?? Om man gör det så försvinner ju all luft? Jag brukar sila ner mjölblandningen och VÄNDA ner det så att luften bibehålls. Mvh EM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, så gör jag iaf :) å andra sidan vispar jag inte smeten särskilt länge så då kanske inte luften försvinner.

      Radera
  23. Kan man byta ut en del av mjölet mot kakao om man vill ha chokladbottnar eller bör jag välja ett helt annat recept då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nathalie, har aldrig gjort det själv men vet att andra bytt ut hälften av mjölet och det har blivit bra. Om du testar, lämna gärna en kommentar då :)

      Radera
  24. Jag gjorde utan ägg med NO egg. Blev inte så hög som din på bilden men blev bra ändå 😃

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, bra att veta att det fungerar utan ägg!

      Radera
  25. Fantastiskt bra!!
    Jag gjord satsen med 5 ägg och använde bakplåtspapper runt formen och den blev både hög, saftig och luftig på samma gång! Jag gräddade min på sista falsen i ugnen och det blev perfekt.
    Denna sida är nu tillagd till mina favoriter :)
    Med vänliga hälsningar// Carina :o)

    SvaraRadera
  26. Vad roligt Carina, känns bra att bidra med ett recept som fungerar! ☺

    SvaraRadera
  27. Hej! Gjort exakt enligt recept 2 ggr olika storlekar! Perfekt resultat bägge gångerna. Hög, luftig, hållfast och god. Tackar

    SvaraRadera
  28. Hej!
    Om jag vill göra en chokladbotten, hur mycket kakao ska jag ha och ska den då bytas ut mot lika mycket mjöl?
    Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gjorde precis en botten o bytte ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl o ersatte ca 1/2 dl mot kakao......blev superbra!

      Radera
    2. Tack för tipset Malin, det är flera som har undrat och blir nog glada att veta att det fungerar med glutenfritt och kakao!

      Radera
  29. Hej! Jag undrar ungefär hur höga bottnarna blir? Tack i förhand :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har faktiskt aldrig mätt bottnarna, skulle tippa på mellan 8-12 cm?

      Radera
    2. Har faktiskt aldrig mätt bottnarna, skulle tippa på mellan 8-12 cm?

      Radera
    3. Har faktiskt aldrig mätt bottnarna, skulle tippa på mellan 8-12 cm?

      Radera
    4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  30. Har precis gjort denna tårtbotten......bytte ut vetemjölet till glutenfritt. Eftersom jag skulle göra chokladtårta så ersatte jag ca 1/2 dl mjöl med kakao. Blev väldigt lyckat!

    SvaraRadera
  31. Vart bra, men den blev inte i närheten av 8cm. Möjligen 6. Använde mellersta recepet.

    SvaraRadera
  32. Jag älskar det här tårtreceptet och nu när min dotter har blivit allergisk mot både mjölk och vete så testade jag att bara göra på potatismjöl fast i muffinsformar och det blev super bra och hon älskade det!! Tack så jätte mycket för en sjukt bra recept!! :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Camilla: kul att höra att receptet fungerar så bra för din dotter!

      Radera
    2. Camilla: kul att höra att receptet fungerar så bra för din dotter!

      Radera
  33. Min tårta blev superhög och fin! Hur menar du när du skriver att man kan safta bottnarna. Med utsädd saft eller outspädd och hur mycket? Häller man lite saft över tårtbottnarna? Tack för ett fint recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja,man kan fukta bottnarna med utspädd saft, jag brukar använda min bakpensel för det,den fuktar tillräckligt. Lycka till!

      Radera
  34. Hej, jag ska göra en tårta för 20 pers och har en form på 26x26 cm (kvadrat). Hur länge ska den då vara i ugnen?

    Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia, olika ugnar gräddar olika snabbt, men kolla av med en sticka, det ska vara torrt i mitten. Borde ta ungefär 40 minuter. Lycka till!

      Radera
  35. Om jag vill göra en choklad kaka (26,5 cm) tar jag då istället för potatismjöl (hittar inte detta eftersom jag bor i Grekland) ochersätter det med kakao? (1 1/2 dl) Om jag inte gör choklad utan vanlig, kan jag använda bara vetemjöl?

    SvaraRadera
  36. Kan du förklara vad jag gör för fel? Har testat och den blir alltid "konstig" i formen. Inte kantig upptill utan kakan liksom släpper från kanten av formen och bildar en kulle. (Ser ut som en princesstårta). Följde alla dina tips till punkt o pricka. För varmt i ugnen? Över/undervärme? Tacksam för svar!

    SvaraRadera
  37. Vad tråkigt att det inte fungerar! Har du provat att vända på den så att ovandelen plattas till? Det kan du göra när den är varm. Vispar du smeten för länge?

    SvaraRadera
  38. Kan jag baka botten idag, fylla den imorgon och garnera + servera på torsdag? Tänker att den står i kylskåp under tiden, det borde väl gå?

    SvaraRadera
  39. Kan jag baka botten idag, fylla den imorgon och garnera + servera på torsdag? :-) Kan den stå i kylen under tiden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sent svar: Ja, det borde fungera fint!

      Radera
  40. Hej. Jag undrar hur det blir om jag lägger i lite nötter och torkad frukt i smeten? Kommer den tyngas ner?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan göra det, men kan ju vara värt och bottnen får mer smak!

      Radera
  41. När man ska tillsätta de torra ingredienserna en i taget under fortsatt vispning, ska man köra på samma fart på vispningen eller sänka farten? Vispar man ner ingredienserna lite snabbt bara?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vänder faktiskt ner alla ingredienser i den ordningen som står, lite snabbt bara precis som du skriver, vispar inte jättelänge heller.

      Radera
  42. Bästa och lättaste tårtbotten jag gjort. Den går bara inte misslyckas med. Gjort många i mitt liv där kakan ska in i kall ugn med kokt vatten i mm men denna slår alla jag gjort och de har vart många i mitt 40 åriga bakande. Gör barntårtor som är roliga även till bröllop och födelsedagar för vuxna mm och denna är klart bäst till allt. Bara smaksätta med vad man vill och den blir lika perfekt varje gång. Så jätte tack för ett strålande recept 🌞🎂🍾😉
    /Micke...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Micke, kul att höra, och sorry för det väldigt sena svaret, men jag uppskattar alla kommentarer!

      Radera
  43. Jag köper mörk choklad som jag smälter och har i kakan. Jag har då i 1/2 dl extra mjöl 50/50 av dem olika mjölsorterna. Annars ändrar jag inget annat i receptet. Den blir så torr med kakao i. Bättre med smält choklad om ni gör chokladbotten.
    /Micke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sent svar här igen, men tack för tipset, ja, kan tänka mig att det blir torrt med kakao, bättre då med smält choklad!

      Radera
  44. Hej! Jag har bakat dina tårtbottnar och de har blivit jättefina. Jag undrar bara om du vet hur man delar en bröllopstårta (använder marsipan) utan att det drar av marsipanen när man separerar de olika lagren. Tacksam för svar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag förstår din fråga rätt så lossnar marsipanen när du tar en tårtbit? Se då till att den fäster bra på grädden eller det som ligger under marsipanen så borde det inte vara något problem.

      Radera
  45. Hej! Eftersom min mamma fyller år snart så tänker baka en 2 våningstårta till henne .Jag tänker baka 2 st bottnar som är 28cm och 8cm . Och jag har sett många våningstårtor dekoreras med marsipan , kan jag uteslutas de? Och dekorera med grädde istället , bli tårtan lika bra då? Och ska jag fylla tårtan dagen innan och försvara den i kylen ? Tacksam för svar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sent svar här, men kanske kan hjälpa någon annan: Du kan absolut utesluta marsipan, och dekorera med grädde, ett tips dock är att täcka tårtan med marängsmörkräm som ger mer struktur jämfört med grädden. Marängsmörkrämen är dock lite svårare att få till, rekommenderar att isf göra en test innan.

      Radera
  46. ELise
    Undrar vara om tårtan ska vara inne lika länge även om man gör det minsta receptet för form 15-20 cm?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får anpassa efter ugnsvärmen, men visst kan det vara så att den mindre tårtbotten inte behöver vara i ugnen lika länge. Kolla av med en sticka, är den torr inuti är tårtbotten färdig.

      Radera
  47. Testade ikväll att göra största satsen och den blev toppen. Fick dock grädda lite längre än du, men det va ju lätt. 🤗

    SvaraRadera
    Svar
    1. Toppen att det blev bra! Precis, ugnsvärmen & ugnstyp varierar så man får ha koll där.

      Radera
  48. Hej,
    Du skrev att man kan frysa den flera dagar innan. 1 vecka innan är inte förmycket då? ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nejdå, fungerar bra att frysa den en vecka innan. Lycka till!

      Radera
  49. Hej! Jag har en form som är 30 cm i diameter 7 cm hög. Hur många ägg tror du jag ska ta. Kan jag dubbla nåģot av dina recept? Ska räcka till 45 Pers.kram 😍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sent svar här, men någon annan kanske undrar, jag skulle rekommendera att baka tre tårtbottnar med 7 ägg, eller kanske baka tårtbotten i en ugnsplåt. Men jag har inte använt dessa recept för ugnsplåt så vet inte hur det fungerar.

      Radera
  50. Tackar för ett kanon recept, hög och perfekta kanter!

    SvaraRadera
  51. Gjorde dessa bottnar till helgens kalas och de blev superbra! Väldigt luftiga och saftiga! Det enda jag gjorde annorlunda var att vända ner de torra ingredienserna försiktigt för att behålla luftigheten 😊 tack för ett bra recept!👍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips där med att vända ner de torra ingredienserna försiktigt!

      Radera
  52. För mig behövs högre temperatur på ugnen, 220 grader, för den största satsen (16 bitar - 7 ägg) annars blir det inte färdigt i mitten innan kanterna är för torra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok, bra att veta, ugnsvärme och ugnstyp varierar och man kan behöva justera värmen. Ska kanske testa att använda högre värme nästa gång?

      Radera
  53. Bakade den här botten och heeelt perfekt 🥰 ska nu testa med kakao också. Tusen tack

    SvaraRadera
  54. Hej. Tänkte testa ditt recept, men ska ha en vanlig och en chokladbotten. Kan man bara tillsätta kakao i grundrecept och i så fall, hur mycket kakao tror du är lagom?
    Mvh Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linda, jag har aldrig testat med kakao, skulle kanske satsa på 1/2-1 dl kakao i såna fall. Men observera att det kan påverka höjden på tårtan, du får helt enkelt testa dig fram. Berätta gärna hur det gick!

      Radera
  55. Kan man lägga till kakao så man får chokladbotten och i så fall minskar man på mjölet då?

    SvaraRadera
  56. Tack för fint recept - jag gjorde 12-bitars och byggde på formen med bakplåtspapper så att den blev högre. Men ändå reste sig tårtan inte mer än precis upp till formkanten. Mätte den till 5 cm nu. Och som vanligt sjunker den ihop i mitten efter en stund. Någon som har idé om vad jag gör för fel? Vill ju hemskt gärna att den ska vara några centimeter till, men har aldrig lyckats med något recept - så jag tänker att det är handhavandefel snarare än fel på recepten :)
    /Johanna

    SvaraRadera
  57. Hej.
    Jag ska baka en tårta till mitt barnbarn, till15 personer, kan jag använda en rektangulär ugnsform med avtagbar kant?

    SvaraRadera
  58. Hej,

    Jag har följt detta recept tidigare och det blev superbra! Nu undrar jag om det går att använda sig av samma recept till fyrkantiga tårtbottnar alternativt ugnsplåt?

    SvaraRadera
  59. Vilket bra recept! Blev jättenöjd! Använde glutenfritt mjöl.

    SvaraRadera
  60. Otroligt bra recept - blev så hög och fin!! Rekommenderas verkligen

    SvaraRadera
  61. Bara ÄLSKAR detta recept, har gjort efter detta receptet de senaste åren till barnens kalas och skickar vidare till alla jag känner som ska baka tårta, inte hört en enda som misslyckats ! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Denise, kul att höra!

      Radera
  62. Hej! Jag undrar om du har ett lika bra recept fast med chokladbottnar istället?🥰

    SvaraRadera
  63. Hejsan
    Jag behöver hjälp om jag ska använda en springform med diameter 30 cm
    Hur mycket ska jag utöka ingredienserna?

    Blir tacksam om du svarar på min fråga inom kort .
    Tack i förhand hand

    SvaraRadera
  64. Hejsan
    Jag har en springform med diameter 30cm
    Hur mycket ska jag utöka ingredienserna?
    Tack i förhand hand

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...